Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat în intervalul 11-14 mai, la Petroșani, un workshop intitulat „Pledoarie pentru muzeele comunismului în România”.
Restituiri

La 99 ani de la Unirea Basarabiei cu țara, accident istoric dincolo de Prut - Basarabia, o lacrimă pe obrazul României
Găgăuzii și transnistrienii le-au ales moldovenilor un președinte. Din 1991 românii din Moldova votează ciclic când binele, cînd răul, de astă-dată răul, votat pentru Dodon.
- 26 Martie 2017
- Citeste

Execuția lui Horea și Cloșca - barbaria secolului în Transilvania - Revoluțiunea lui Horia de la 1784
În volumul “Cercetări istorice în arhivele și bibliotecile Ungariei și ale Transilvaniei”, marele Nicolae Densușianu în anul 1880 află că: revoluțiunea lui Horia descoperă “relațiuni contemporane” ce până atunci erau necunoscute mai ales istoricilor străini.
- 12 Martie 2017
- Citeste
Strănepotul lui Iuliu Maniu solicită sprijin pentru căutarea martirului-Scrisoare către preşedintele Iohanis
Dr. Ioan Boilă i-a trimis președintelui țării, Klaus Iohannis, o cerere prin care solicită reluarea căutărilor rămăşiţelor pământeşti ale lui Iuliu Maniu.
- 12 Februarie 2017
- Citeste

O figură emblematică: avocatul și filantropul Emanuil Gojdu - 215 ani de la naștere
Emanuil Gojdu a făcut parte dintr-o familie macedoromână, această origine dinspre tată fiind confirmată de mai toți biografii săi, după cum se menționează în vol. "Viața și activitatea lui Emanuil Gojdu" (1802-1870), Maria Berenyi, 2002. O familie care își avea rădăcinile în orașul Moscopole, centru economic și cultural deosebit de bogat și înfloritor, care până în cea de-a doua jumătate a secolului al XIII-lea a reprezentat cel mai important punct de cultură și civilizație pentru macedoromâni.
- 10 Februarie 2017
- Citeste

Un bilanț al Campaniei „Salvați Casa lui Iuliu Maniu” 2016 - Donații, lucrări, speranțe
În curând, campania de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin va împlini doi ani, doi ani care au însemnat un efort susținut din partea donatorilor dornici să se implice în salvarea acestui monument istoric.
- 16 Ianuarie 2017
- Citeste
Despre originile unei străbune sărbători - Istorie şi datini de Crăciun
Crăciunul este sărbătoarea tuturor creştinilor. Este în egală măsură sărbătoarea copiilor, a adolescenţilor, a maturilor şi a celor de vârsta a treia.
- 22 Decembrie 2016
- Citeste

„100 de ani. Marşul spre Marea Unire (1916-1919)” - 6 decembrie 1916. Pierderea Capitalei
După străpungerea barierei Carpaţilor la Târgu-Jiu, forţele germane şi austro-ungare conduse de cavaleria lui Schmettow au intrat rapid în Oltenia. Erau urmate îndeaproape de infanterie, dar aceasta era încetinită de mulţimea de refugiaţi şi care trase de boi. Comandamentul român a decis că al doilea oraş al Valahiei să nu fie apărat pentru a feri astfel Craiova (ocupată în 21 noiembrie) de distrugere prin bombardamente.
- 05 Decembrie 2016
- Citeste
Marginalii de Ziua Naţională - Deşteaptă-te, române!
Perseverând în a ieși în stradă, cerând libertate și demnitate, românii se pare că au învățat toate cele patru strofe ale Imnului Național, care se cântă la radio și la Televiziunea națională dimineața
- 04 Decembrie 2016
- Citeste

Marginalii de Ziua Naţională - Deşteaptă-te, române!
Titlul acesta, cum bine se știe, este primul emistih din primul vers al poeziei ,,Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicată în „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, nr. 25 din 21 iunie 1848, atunci când în mai și iunie, același an, românii transilvăneni, pe Câmpia Libertății de la Blaj, sau românii bănățeni, la Lugoj, militau pentru a-și apăra interesele naționale.
- 01 Decembrie 2016
- Citeste
Crişana Digitală


