Moto: Se urcă Basarabia pe cruce/ Şi cuie pentru ea se pregătesc/ Şi primăvara jertfe noi aduce/ Şi plânge iarăşi neamul românesc. (Adrian Păunescu)

 

Dragi români,                                                                                                                                  

Să nu lăsăm să rătăcească neamul nostru de dincolo de Prut şi acolo-i vatra noastră strămoşească. Români! Să reaprindem scânteia dezrobirii românilor în Basarabia!

 

La 27 martie 2016 s-a constituit la Chişinău Mişcarea Unionistă Sfatul Ţării 2. De la constituirea „Sfatului Ţării 2” au fost elaborate declaraţii, apeluri, luări de atitudine faţă de acţiunile şi declaraţiile duşmănoase ale trădătorului de neam Igor Dodon. S-a făcut apel ca în turul doi de scrutin, „Sfatul Ţării 2” să o susţină pe Maia Sandu. Maia Sandu, sigură fiind că va câştiga, nu a colaborat cu tinerii unionişti, cu scriitorii, cu membrii Sfatului Ţării 2, cu preoţii Mitropoliei Basarabiei, cu proeuropenii, cu ONG-urile, deşi toate aceste forţe naţionale au declarat susţinere  totală. De greşelile Maiei Sandu şi ale forţelor naţionale a profitat Dodon.

Răul s-a făcut, acum trebuie să adunăm toate forţele patriotice pentru a-l stopa pe Dodon să-şi impună politica lui trădătoare de rusificare a Republicii Moldova.

„Sfatul Ţării 2”, deşi lipsit de sprijin financiar din România în anul 2016 , are cateva realizări notabile:                                                                                                                                           

-  lansarea postului de televiziune „Unirea”, unde iau cuvântul membrii mişcării naţionale, peste 500 de primari din Republica Moldova s-au întâlnit cu primari din România la sediul Parlamentului din Bucureşti;                                                                                                              

-   proiectul „Cunoaşte-ţi ţara”, iniţiat de asociaţia „Tinerii Moldovei”, care a ajutat zeci de mii de români din Republica Moldova să treacă Prutul;                                                                          

-   s-au creat structuri teritoriale ale Mişcării Naţionale;                                                                  

 -   programul asociaţiei „Sfatul Ţării 2” urmăreşte pas cu pas Unirea.

Din păcate, partidele politice din România încă nu participă la consolidarea acestei mişcări de interes naţional, instituţiile statului român, total indiferente faţă de mişcarea naţională din Basarabia, nu acordă niciun sprijin financiar „Sfatului Ţării 2”.

Astfel, conducerea „Sfatului Ţării 2”, imediat după constituire (27 martie 2016) a expediat celor două guverne, de la Chişinău şi Bucureşti, documentele pe care le-a elaborat. În afară de numărul de înregistrare de la cancelariile acestora, nu s-a primit niciun răspuns. S-a elaborat un proiect „Dialog”, în care săptămânal s-a propus organizarea de echipe din oameni de cultură şi artă cu convingeri unioniste care să se  deplaseze în Republică cu argumente în favoarea Unirii. Acest proiect necesită fonduri.                                                                   

La sfârşitul anului trecut s-au întocmit proiecte care s-au depus la departamentul „Politici pentru relaţia cu românii de pretutindeni. Proiectele depuse la acest departament au fost respinse. Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova a avut multe activităţi timp de 10 ani, dar nici Departamentul Românilor de Pretutindeni, nici Institutul Cultural Român n-au ajutat niciodată Forul nici măcar cu un bănuţ, aşa cum afirma vrednicul român academician Nicolae Dabija. Toate cheltuielile Forului au fost susţinute financiar de către fratele nostru Nicolae Dabija din veniturile sale destul de neînsemnate.                                                          

Dodonizarea R. Moldova a început prin indiferenţa din ţară, Dodon şi-a propus să câştige şi alegerile parlamentare. Cu un parlament al lui va duce Basarabia în casa robiei. „Sfatul Ţării 2” poate stopa acţiunile duşmănoase ale lui Dodon, poate deveni coordonator al mişcării unioniste să ajute la refacerea morală a societăţii, la schimbarea mentalităţii.  Reîntregirea noastră poate deveni realizabilă cu condiţia ca  instituţiile statului român să iasă din indiferenţă şi adormire. Guvernul României ar trebui degrabă să adopte un Program complex pentru sprijinirea Republicii Moldova pe toate planurile, economic, financiar, cultural, sportiv etc. Finanţarea „Sfatului Ţării 2” şi a săptămânalului Uniunii Scriitorilor  „Literatura şi arta”, care a sunat redeşteptarea naţională în anii ’90, când edita 300.000 exemplare, iar azi abia dacă editează 15.000 exemplare este imperativul imperativelor.

Dragi români!                                                                                                                           

Acum cât se mai poate, veniţi să oprim amarul românilor de dincolo de Prut. Prea nu avură fericire fraţii noştri de dincolo de Prut. Cozile de topor, cămătarii vremii, oligarhii vor să stăpânească din nou românimea; îi vor din nou pe fraţii noştri în casa robiei. Să nu lăsăm să piară limba noastră dincolo de Prut. Trădătorii fără număr vor umilirea neamului românesc. Să lovim trădarea ca pe cea mai decadentă slăbiciune omenească. Să stârpim răul ce vine de la răsărit. Să nu uităm că răul în lume a venit mereu de la răsărit. Să sfărmăm apăsarea întunericului. Să stopăm asuprirea nemiloasă ce a dominat atâţia ani Basarabia, îmbrăcată în lozincile şi propaganda KGB. Să ne unim în dragoste neam şi ţară împotriva cozilor de topor.

„Se urcă Basarabia pe cruce/ …Şi plânge iarăşi neamul românesc”.

Asuprirea Basarabiei a generat atâtea dureri românilor de dincolo de Prut, sărăcie, moarte şi dictat. Dacă românii de dincolo de Prut  au suportat toate suferinţele lumii, nu putem accepta nedreptatea niciodată niciodată. Dodon poate fi învins; de fapt, el nu se bucură de sprijinul majorităţii populaţiei din Republica Moldova, el a fost votat de o minoritate de circa 25%. Reunirea noastră este posibilă şi inevitabilă dacă instituţiile statului român vor face tot ce se impune pentru a ajuta Republica Moldova. Câteva măsuri urgente se impun:                                                                                                      - asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică prin conectarea sistemului energetic naţional cu cel al Republicii Moldova;                                                                                                           -  construirea gazoductului Ungheni - Chişinău;                                                                              

 -  înfrăţirea localităţilor din România cu cele din Republica Moldova, municipiile, oraşele, comunele  mai puternice să treacă imediat la sprijinul concret al localităţilor de dincolo de Prut, care ar putea îmbunătăţi rapid situaţia economică prin modernizarea acestora, creşterea standardului de viaţă al românilor de dincolo de Prut.                                                                    

-  ajutor financiar substanţial necondiţionat Guvernului Republicii Moldova,  pe proiecte de dezvoltare;                                                                                                                                        -   intensificarea activităţilor cultural-ştiinţifice şi sportive.                                                                                       

 În perioada următoare voi iniţia împreună cu prof. Doina Bunea constituirea la nivel naţional şi local a unui fond „Basarabia acasă”, prin deschiderea unui cont la o bancă din România, invitând românii patrioţi, intelectuali, oameni de afaceri, pensionari, femei, tineri, precum şi o televiziune cu acoperire naţională de a fi generoşi, donând fiecare sume de bani pentru  Republica Moldova. Sumele adunate vor fi donate conducerii Mişcării Unioniste, precum şi săptămânalului „Literatura şi Arta’’ din Republica Moldova. Dacă această iniţiativă va reuşi, acest lucru depinde de voi, dragi români, vă asigur că Unirea va deveni în curând o realitate. Dorinţa şi jurământul sfânt a lui Grigore Vieru a fost să facem Unirea. Acest îndemn ar trebui să fie vrerea pe vecie a fiecărui român. Dacă vom şti să luptăm împotriva cozilor de topor şi a curentului antiromânesc, împotriva jigodiilor, a secăturilor, vom scăpa de asuprirea rusească, de deznaţionalizare, vom aduce definitiv acasă pământul nostru strămoşesc Basarabia, România cu adevărat va deveni măreaţă.

Români, ascultaţi strigătul de durere al fraţilor de dincolo de Prut. Dacă îi iubim cu adevărat, putem sfărâma încuietorile întunericului, în noi este toată înălţarea, dacă îi ajutăm îi vom aduce definitiv acasă în ţara noastră şi a lor, România.

Doamne ajută!                                                                                                                                                                                                                                                                     

 

Profesor Teodor DAVID                                                                                                                                                                                 

Profesor Doina BUNEA