Dr. Ioan Boilă i-a trimis președintelui țării, Klaus Iohannis, o cerere prin care solicită reluarea căutărilor rămăşiţelor pământeşti ale lui Iuliu Maniu. Solicitarea a fost făcută pe 5 februarie, data la care Iuliu Maniu s-a stins în puşcăria de la Sighetu Marmaţiei, dar şi data la care a fost inaugurat anul acesta monumentul de la Şimleu Silvaniei.

„Vă rog, deci, să dispuneți ca toate organele abilitate și cu obligații în acest sens să împlinească această dorință a noastră. Considerăm această obligație firească pentru un stat democrat și responsabil care își cinstește martirii”, se arată în cererea formulată de dr. Ioan Boilă. În apropierea Centenarului unirii din 1918, acest lucru devine o datorie de onoare faţă de unul dintre artizanii României Mari.

Înscenarea Securităţii din 1970

Demersul dr. Boilă reprezintă o continuare e eforturilor familiei de a-l aduce pe Iuliu Maniu acasă, la Bădăcin. În anul 1970, Clara Boilă, în calitate de nepoată directă, a adresat un memoriu tovarășului Nicolae Ceaușescu prin care a cerut indicarea locului în care a fost înmormântat Iuliu Maniu și permisiunea de a-l îngriji. Inițial, nu s-a solicitat exhumarea tocmai pentru a mări șansele unui răspuns pozitiv. Ulterior, după cum se arată în „Monografia satului Bădăcin și a familiei Maniu” (autorul fiind parohul Cristian Borz), s-a solicitat „eliberarea autorizației de exhumare și reînhumare a osemintelor lui Iuliu Maniu, fie în cimitirul central din Cluj, fie în comuna Bădăcin, alături de osemintele părinților săi”. Consiliul de Stat aprobă cererea și urma ca osemintele să fie aduse la Bădăcin, identificate de familie, cunoscându-se faptul că, la momentul morții, Iuliu Maniu nu mai avea niciun dinte și avea o fractură de tibie. Afirmațiile delegatul implicat direct în rezolvarea acestui caz, personajul care ținea legătura cu familia cuprindeau o serie de contraziceri legate de modul în care a fost îngropat Iuliu Maniu și felul în care a fost găsit, aspecte ce au trezit suspiciuni în rândul familiei. Delegatul, însoțit de încă două persoane, ajunge la Bădăcin cu presupusele oseminte ale lui Iuliu Maniu și, în prezența familiei care era pregătită de înhumare, preotul Matei Boilă, fratele dr. Ioan Boilă, citește datele certificatului medico-legal înmânat de acel delegat și constată că au în față osemintele altei persoane, nu cele ale lui Iuliu Maniu. Astfel că pregătirile de înmormântare au fost anulate în ultimul moment, iar în 1971 Clara Boilă îi trimite o nouă adresă tov. Ceaușescu prin care își exprimă regretul față de confuzia creată: „mă văd nevoită a renunța, cu toată amărăciunea și durerea pe care o poate înțelege orice fiu iubitor al părinților și care este pătruns de sentimentul recunoștinței, la îndeplinirea unei obligații de conștiință și creștinească...”

Cererea adresată preşedintelui Iohannis

Despre intenția de face o astfel de solicitare am aflat în cadrul simpozionului organizat la Șimleu Silvaniei, cu prilejul inaugurării Memorialului Iuliu Maniu, la care a participat dr. Ioan Boilă, însoțit de membri ai familiei. „Voi face o cerere, s-a mai făcut în 1970 de către mama mea și n-a reușit. Voi face încă o cerere, astăzi, adresată președintelui țării, și să vedem dacă nu se vor putea găsi (osemintele lui Iuliu Maniu - n.r.)”, a spus Ioan Boilă.

„În ziua de 5 februarie 1953, a murit în închisoarea Sighet, Iuliu Maniu, condamnat de comuniști ca trădător de țară. Adevărul este că el a fost condamnat și exterminat pentru că s-a opus comunizării României. El a fost scos din celulă, târât pe coridoarele temniței și aruncat într-o groapă comună pe un teren din Sighet. Noi, familia lui Iuliu Maniu, avem ferma convingere că a existat și există posibilitatea de identificare a osemintelor lui Iuliu Maniu și a le da pentru a fi înmormântate la Bădăcin, lângă părinții săi, conform dorinței sale.

Vă rog, deci, să dispuneți ca toate organele abilitate și cu obligații în acest sens să împlinească această dorință a noastră. Considerăm această obligație firească pentru un stat democrat și responsabil care își cinstește martirii”, semnează dr. Ioan Boilă, la data de 5 februarie.

Un geo-radar ar putea fi soluţia

Tehnologia permite azi identificarea osemintelor cu ajutorul unui aparat, un fel de dronă, care permite scanarea terenului până la o adâncime de 2 metri. În identificarea osemintelor lui Iuliu Maniu de mare ajutor va fi indiciul conform căruia Iuliu Maniu avea o tijă de metal în piciorul stâng. Odată identificată acea bucată de metal, pot începe săpăturile în perimetrul respectiv, după care, conform procedurii, se va realiza un test ADN comparativ, care să probeze faptul că acele oseminte, într-adevăr, îi aparțin lui Iuliu Maniu.

O dronă a speranței survolează și deasupra casei de la Bădăcin care așteaptă tăcută interes în a fi identificată și valorificată așa cum merită. Campania de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” continuă și cere ajutor din partea celor care doresc să semneze o contribuție în filele istoriei Casei de la Bădăcin. Următoarea etapă este refacerea acoperișului care se află într-o stare avansată de degradare. Cei care doresc să susțină financiar următoarele lucrări o pot face donând în conturile: lei - RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400; euro- RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205; dolari- RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730; Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

Echipa de campanie