Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat în intervalul 11-14 mai, la Petroșani, un workshop intitulat „Pledoarie pentru muzeele comunismului în România”.

 

Evenimentul a adunat specialiști în domeniu și reprezentanți ai unor obiective cu caracter muzeografic sau memorialistic, printre ei fiind prezent și parohul Cristian Borz în calitate de administrator al Casei Memoriale Iuliu Maniu. Împreună, aceştia au căutat oportunități pentru valorificarea unor obiective din întreaga țară. Scopul evenimentului IICCMER a fost de a oferi un cadrul prilenic schimbului de idei,  îndrumarea celor care deja au început demersul de muzealizare, acordarea de suport logistic și promovarea necesității de a crea muzee ale perioadei comuniste din România. Anul viitor, cu prilejul sărbătoririi centenarului Marii Uniri, se dorește organizarea unui eveniment similar la Șimleu Silvaniei, orașul în care s-a născut Iuliu Maniu. De menționat faptul că evenimentul se află la a V-a ediție și a fost organizat numai în localități cu semnificație istorică pentru perioada comunistă.

Ca dovadă a preocupării față de memoria lui Iuliu Maniu, Casa de la Bădăcin a fost prima instituție din Sălaj inclusă în „Rețeaua Memoriei”, un website creat de IICCMER cu rolul de a aduna într-o hartă virtuală persoane și instituții care se preocupă de fenomenul de muzealizare și memorializare a comunismului în România. http://www.reteauamemoriei.ro/.

„E important să ne știm parte a acestei Rețele naționale a Memoriei și, mai mult decât atât, ne onorează susținerea IICCMER. Invitația de a participa la acest workshop vine în urma semnării unui parteneriat interinstituțioal în anul 2015”, transmite parohul Cristian Borz.

 

Un muzeu necesar

 

Interesul IICCMER pentru Casa de la Bădăcin este unul constant și am aminti vizitele reprezentanților IICCMER la Bădăcin pentru a se interesa de starea lucrărilor și, de asemenea, parteneriatul realizat în toamna anului 2015 între Parohia Greco-Catolică, administratorul imobilului, și IICCMER, acord ce are ca scop dezvoltarea unor proiecte culturale menite să reabiliteze memoria lui Iuliu Maniu, a familiei sale și a casei acestuia din satul Bădăcin, precum și a victimelor regimului comunist persecutate în lagărele și coloniile de muncă. Totodată, semnarea contractului de colaborare presupune și acordarea de asistență istoriografică și tehnică de către IICCMER pentru refacerea spațiului memorial-muzeografic reprezentat de Casa „Iuliu Maniu”.

Cei care doresc să contribuie la reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” și, astfel, la amenajarea unui muzeu în interiorul Casei, o pot face donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

De asemenea, cei care doresc să doneze 2% din impozitul pe venit o pot face accesând formularul 230, disponibil și online pe pagina de Facebook a campaniei /SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu/.

Echipa de campanie