Titlurile zilei
-
Dezinformarea îngroapă România - Turul doi al alegerilor NU se amână Ministerul Afacerilor Interne transmite că la platformele de socializare au fost identificate elemente de conținut cu scenarii panicarde referitoare la blocarea turului doi al alegerilor care au generat un val de reacții de incitare la violență şi de neîncredere în autorități. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) transmite și ea că turul doi al alegerilor prezidențiale nu se amână.
-
Special Olympics la Oradea - Competiție Regională de baschet la Arena Antonio Alexe Proiectul „Câştigă-ţi un prieten special 2025!”, implementat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea, cu sprijinul Fundației Special Olympics România, a găzduit Competiţia Regională de Baschet Special Olympics - Activități individuale.
-
Pompierii bihoreni îi învață pe copii cum să-și protejeze viața și să-i ajute pe cei din jur - Elevi instruiți Pompierii militari bihoreni continuă pregătirea copiilor și tinerilor în domeniul situațiilor de urgență, scopul acestor activități vizând familiarizarea preșcolarilor și elevilor cu măsurile de prevenire a evenimentelor care le pot periclita sănătatea și viața, precum și cu modul adecvat de acțiune în cazul unor diferite situații de urgență.
-
A fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor - Lacul Vida va fi decolmatat Consiliul Judeţean Bihor a anunţat că miercuri, 7 mai, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reconstrucție ecologică prin decolmatare a Lacului cu pâlnie – Vida, din Luncasprie, comuna Dobrești.
-
Ciprian Mega, somat să predea cheile bisericii pe care a construit-o - Războiul Episcopiei cu schismaticul Fostului preot Ciprian-Romeo Mega i se solicită de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei să predea cheile bisericii parohiale „Sfântul Spiridon și ale tuturor dependințelor acesteia, până cel târziu vineri, 9 mai.
-
Final de proiect în comuna Tinca - „Gata cu risipa!” Proiectul „Gata cu risipa!” a adus comunitate, emoție și schimbare reală în localitatea Tinca, situată la puțin peste 30 de km de Oradea.
Strategia culturală a Oradiei pentru anii 2009-2013
Consiliul Local, prin Administraţia Imobiliară Oradea, a organizat ieri, în Sala Mică a Primăriei, o dezbatere pe marginea ultimei variante a strategiei culturale a municipiului Oradea pentru anii 2009-2013, având drept scop diseminarea rezultatelor obţinute şi transpuse în viziune, misiune şi plan de acţiune.
- 28 Noiembrie 2008
- Citeste
Azi, 28 noiembrie
Este a 333-a zi a anului
Mai sunt 33 de zile până în anul 2009
Calendarul ortodox: Cuv. Mc. Ştefan cel Nou; Sf. Mc. Irinarh
Calendarul greco-catolic: Cuv. Ştefan cel Nou (+766); Sf. m. Irinarh (+298); Sf. Ecaterina Laboure (+1876)
MAXIMA ZILEI: "Iubirea! Este aripa dăruită de Dumnezeu sufletului pentru a urca până la el." - Michelangelo BUONAROTTI
Ziua naţională a Republicii Albania. Ziua naţională a Republicii Mauritania.
1812 - S-a născut Iacob Mureşianu, ziarist şi poet, om politic, membru de onoare al Societăţii Academice Române. (m. 1887)
1863 - S-a născut generalul Eremia Grigorescu. (m. 1919)
1870 - S-a născut inginerul Nicolae Karpen Vasilescu, membru al Academiei Române. (m. 1964)
1874 - S-a născut scriitorul Jean Bart (Eugeniu Botez). (m. 1933)
1877 - Trupele române au cucerit puternicele redute de la Opanez.
1877 - După încercarea nereuşită de a sparge încercuirea de la Plevna, generalul Osman-Paşa s-a predat generalului M.C. Cerchez şi a semnat capitularea armatei turce (cca 34 000 de oameni).
1880 - A murit istoricul şi omul politic Iosif (Hodoşiu) Hodoş, membru fondator al Societăţii Academice Române. (n. 1829)
1880 - S-a născut Andrei Rădulescu, istoric şi jurist, membru şi preşedinte al Academiei Române (1946-1948). (m. 1959)
1893 - S-a născut Nicolae Colan, mitropolit al Ardealului (1957-1967), membru al Academiei Române. (m. 1967)
1893 - S-a născut inginerul Gheorghe Nicolae Caranfil, membru de onoare al Academiei Române. (m. 1978)
1908 - S-a născut antropologul francez Claude Levi-Strauss, exponent al structuralismului.
1912 - S-a născut actorul Colea Răutu (Colea Rutkovschi). (m. 2008)
1919 - România a semnat, la Washington, mai multe acorduri internaţionale cu privire la stabilirea zilei de muncă de 8 ore.
1920 - A reapărut, la Bucureşti, săptămânalul "Adevărul literar şi artistic".
1923 - S-a născut Dan Tărchilă, dramaturg şi prozator.
1928 - SUA: A avut loc prima reprezentaţie cu filmul mut "Steamboat Willie" în care a apărut celebrul personaj Mickey Mouse.
1941 - S-a născut poeticianul şi criticul literar Eugen Negrici.
1948 - S-a născut soprana Mariana Nicolesco (Niculescu).
1948 - SUA: Compania Polaroid a lansat pe piaţă Polaroid Land Camera.
1949 - S-a născut Corneliu Vadim Tudor, preşedintele Partidului România Mare (PRM), senator de Bucureşti.
1954 - S-a născut scriitorul Traian T. Coşovei. Laureat al Premiului Internaţional de Poezie "Nichita Stănescu", laureat al Premiului Academiei Române.
1971 - A murit poetul Dimitrie Stelaru. (n. 1917)
1973 - A murit principesa şi scriitoarea Martha Bibescu; opera sa, însumând memorii, însemnări de călătorie, romane, se constituie într-o mărturie a societăţii româneşti şi europene din perioada interbelică. (n. 1889)
1993 - A murit, asasinat, Ioan Luchian Mihalea, fondatorul şi conducătorul grupului vocal studenţesc "Song". (n. 1951)
- 28 Noiembrie 2008
- Citeste
Seminar transfrontalier pentru conservarea patrimoniului imaterial
Astăzi, 28 noiembrie, de la ora 11:30, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", va avea loc un seminar transfrontalier pentru conservarea patrimoniului imaterial al Euroregiunii Bihor - Hajdu-Bihar, organizatorul principal al evenimentului fiind Asociaţia "Gata oricând".
- 28 Noiembrie 2008
- Citeste
Mitropolitul Andrei Şaguna, omagiat în Ungaria
La împlinirea a 200 de ani de la naşterea Mitropolitului Ardealului, Andrei Şaguna (1808-1873), şi în contextul anului jubiliar dedicat "Sfintei Scripturi" şi "Sfintei Liturghii", în 11 decembrie, la Centrul Cultural Român din Gyula, Ungaria, va avea loc un simpozion cu tema: "Mitropolitul Andrei Şaguna, personalitate marcantă a Bisericii Ortodoxe Române şi a culturii româneşti".
- 28 Noiembrie 2008
- Citeste
Agenda culturală
- 28 Noiembrie 2008
- Citeste
O batistă pentru Marko
„Ne doare Trianonul şi ne doare 1918. După alegeri e sărbătoarea naţională a României, dar evenimentul nu ne bucură, ne doare, pentru că acea întorsătură a istoriei a însemnat 70 de ani de agonie. Nimeni să nu ne ceară să ne bucurăm de această zi, deşi o respectăm".
- 28 Noiembrie 2008
- Citeste

Tinerii trag un semnal de alarmă împotriva virusului HIV
1 Decembrie este nu numai Ziua Naţională a României, ci şi Ziua Mondială antiSIDA. În fiecare an, această zi este dedicată, pe plan mondial, conştientizării pandemiei SIDA, cauzată de infecţia cu virusul HIV. SIDA a omorât deja 25 de milioane de oameni, iar în acest moment se estimează că 38,6 milioane sunt infectaţi cu HIV, aceasta fiind una dintre cele mai distructive pandemii din istorie.
- 28 Noiembrie 2008
- Citeste

Al patrulea tramvai Siemens a fost livrat la OTL
În noaptea de miercuri spre joi, a ajuns, cu un transport special, la Depoul Regiei Autonome Oradea de Transport Local (RA-OTL) încă un tramvai Siemens.
- 28 Noiembrie 2008
- Citeste
În vizorul OJPC, serviciile poştale şi de curierat
Printre acţiunile de control desfăşurate de către inspectorii OJPC Bihor se înscrie şi acţiunea care a vizat respectarea prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor la prestarea serviciilor poştale şi de curierat.
- 28 Noiembrie 2008
- Citeste
Foto Crişana
Crişana Digitală
