Proiectul „Gata cu risipa!” a adus comunitate, emoție și schimbare reală în localitatea Tinca, situată la puțin peste 30 de km de Oradea.

Banca pentru Alimente Oradea a reușit, timp de șapte luni, să construiască un mic ecosistem al binelui în cartierul de rromi, alături de partenerii de la People 2 People Foundation și cadrele didactice de la Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca. 

„Am instalat o stație de compostare în curtea școlii și am transformat resturile de mâncare din gospodării în îngrășământ natural. Compostul obținut este acum folosit în grădinile comunității”, anunță, printr-un comunicat de presă, reprezentanții Băncii pentru Alimente Oradea.

125 de elevi s-au implicat activ în ateliere despre risipa alimentară, au învățat cum se face compostul, cum se aranjează alimentele corect în frigider și cum se gătește din resturi. Au participat la concursuri de colectare, ateliere artistice și sesiuni de gătit în care au pregătit 50 kg de salam de biscuiți din alimente salvate de la risipă (lapte UHT, unt, cacao, biscuiți, zahăr). Peste 60 de gospodării au fost implicate direct, iar părinții au participat la ateliere dedicate, învățând, alături de copiii lor, cum pot reduce risipa și cum pot sprijini sustenabilitatea. Fiecare copil a plecat acasă cu plase de alimente și o inimă plină. Pentru mulți dintre ei, un sendviș nu e ceva banal. Unii au spus că, dacă l-ar primi, l-ar duce acasă și l-ar împărți cu frații. Atât de prețioasă este hrana acolo unde lipsește!

 

De ce e important acest proiect?

Pentru că în România se aruncă zilnic 6.000 de tone de alimente bune de consum, iar aproape jumătate din risipă are loc în gospodării. În același timp, 4,5 milioane de români trăiesc la limita subzistenței.

În Tinca, există, din păcate, realitatea din spatele acestor statistici: copii fără frigider acasă, care nu știu ce e risipa – pentru că ei nu au avut niciodată prea mult.

„Prin proiectul „Gata cu risipa!”, am arătat că educația despre mediu, hrană și resurse nu este un lux, este o necesitate. Elevii au învățat că risipa alimentară nu înseamnă doar mâncare irosită, ci și risipă de resurse. Când aruncăm alimente, irosim și tot ce s-a consumat pentru a le produce: apă, energie, muncă, combustibil, îngrășăminte, bani și timp. Aproape jumătate din risipa alimentară în România are loc în gospodării. Mâncarea nu este gunoi! Este important să învățăm să folosim resturile alimentare și alimentele aproape de termenul de expirare. Prin colectare, redistribuire și compostare, alimentele pot fi salvate și transformate în resurse valoroase”, mai transmit reprezentanții Băncii pentru Alimente Oradea.

Proiectul a fost realizat cu susținerea Raiffeisen Bank, prin programul Raiffeisen Comunități și Asociația pentru Relații Comunitare.