Proiectul „Câştigă-ţi un prieten special 2025!”, implementat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea, cu sprijinul Fundației Special Olympics România, a găzduit Competiţia Regională de Baschet Special Olympics - Activități individuale.

Proiectul, inclus în CPEERI, are ca scop promovarea unui stil de viaţă sănătos, dezvoltarea fizică și emoțională armonioasă și creșterea încrederii în forțele proprii la copiii, elevii și tinerii cu cerințe educative speciale.

Competițiile organizate special pentru copiii, elevii și tinerii cu dizabilități intelectuale și fizice contribuie la dezvoltarea fizică, mintală, socială şi emoțională a acestora. Chiar dacă nu sunt capabili de performanțe înalte, prin intermediul acestor activități se stimulează considerabil creșterea stimei de sine și încrederea în forțele proprii.

Impactul educativ asupra tinerilor și copiilor cu dizabilități porneşte tocmai din deviza Special Olympics: „Vreau să câştig! Dar dacă nu pot câştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea!”. Premisa acestor competiţii nu este stimularea competitivităţii, ca în cazul sporturilor de performanţă, ci tocmai îmbunătăţirea stării de sănătate, dezvoltarea deprinderilor motrice de bază şi a calităţilor motrice, ca urmare a antrenamentelor propuse şi oferirea unor alternative sociale de petrecere a timpului liber.

La Competiţia Regională de Bachet Special Olympics-Abilități individuale, care a avut  loc joi, 7 mai, la Sala Sporturilor „Antonio Alexe” Oradea, au participat 23 de delegații formate din câte 4-8 copii/tineri cu cerinţe educative speciale și 2-4 profesori antrenori/coordonatori din 6 județe, Bihor, Alba, Arad, Sălaj, Caraș-Severin și Hunedoara.

Au fost înscriși pe listele competiției aproximativ 150 de copii/tineri și peste 50 de profesori și antrenori de la CSEI Nr. 1 Oradea, CSEI ,,Orizont”  Oradea, CSEI ,,Cristal” Oradea, CSEI ,,Bonitas” Oradea, CSEI Nr. 1 Popești, Liceul Tehnologic Special nr.1, Oradea, Asociația SKAI, Asociația CES Oradea, Asociația Down Oradea, Asociația SOS Autism Bihor, Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita, Școala Gimnazială „Aurel Pop” Oșorhei, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, Oradea, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca, CSEI „Aurora” Reșița, CSEI Alba, CSEI  „Speranța” Zalău, CSEI Șimleu, CSEI ,,Rudolf Steiner,, Hunedoara, Centrul de Pedagogie Curativă Simeria, Liceul Special „Sf. Maria” Arad, CSEI Arad.

Partenerii implicaţi în organizarea competiției, alături de CSEI Nr.1 Oradea au fost ISJ Bihor, Fundaţia Special Olympics România, CSM Oradea,  DJTS Bihor, Universitatea din Oradea; Facultatea de Geografie, Turism şi Sport; Departamentul de Educaţie Fizică, Sport şi Kinetoterapie, Asociaţia CES-Colaborăm Educăm Sprijinim și Asociația SKAI, școli speciale din celelalte 8 județe participante.

Ziua s-a desfășurat după un program bine stabilit, care a început cu un Cuvânt de bun venit din partea d-nei inspector Elena Erdeli, de la ISJ Bihor, și dl. Drăgan Petruț, de la DJTS Bihor, defilarea delegațiilor, încălzirea, jurământul Special Olympics, Dansul majoretelor, proba I de aruncare la coș, meci demonstrativ, proba 2 de dribling, a continuat cu un moment artistic susinut de elevi din cadrul Palatului Copiilor și a Liceului de Arte Oradea și s-a încheiat cu Festivitatea de premiere la care au participat d-na inspector Carmen Dume, de la ISJ Bihor, și dl director Marius Marcu, de la Palatul Copiilor Oradea. Majoretele din echipa Steluțelor a școlii gazdă și Mascota Leone au animat atmosfera.

Conform Jurământului Special Olympics toți participanții sunt câștigători, prin urmare, chiar dacă premiile sunt limitate, toți copiii și tinerii au urcat pe podium, fiind recompensați cu diplome, medalii, mici surprize dulci, materiale sportive pentru antrenamentul ulterior și pentru prima dată cu cupe personalizate, cu sprijinul unor oameni de bine și al unor sponsori generoși.

Activitatea sportivă a prilejuit și un schimb de experiență și o masă rotundă cu tema „Rezultatele antrenamentelor sportive susținute în dezvoltarea emoțională și socială a copiilor și tinerilor cu dizabilități” la care au participat profesorii antrenori și coordonatori ai grupurilor, cu scopul demarării unui proiect de cercetare privind rolul antrenamentelor sportive în dezvoltarea fizică, emoțională și socială a copiilor și tinerilor cu cerințe educative speciale din învățământul special și special integrat.