Dacă fac un scurt exerciţiu de memorie, cititorii noştri vor observa faptul că, în cadrul articolelor noastre precedente, am mai abordat această problemă juridică, mai precis a clauzei penale, prezentând prevederile legale incidente, însă revenim la acest subiect şi vom prezenta şi modalitatea de interpretare a prevederilor legale consfinţită prin decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Justitie

Avocatul Crișanei - Scrisoarea de garanție bancară. Caracterul executoriu. Condiții. Opinia ICCJ
În cadrul Monitorului Oficial al României, Partea I, nr. 1051 din 3 noiembrie 2021, a fost publicată Decizia nr. 43/2021 pronunţată de către Înalta Curte de casaţie şi Justiţie legal constituită în cadrul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept care viza sesizarea ce formează obiectul Dosarului nr. 643/1/2021, fiind stabilit faptul că - “Admite sesizarea formulată de Tribunalul București - Secția a V-a civilă în Dosarul nr. 34.108/299/2013* și, în consecință, stabilește că: În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 2.279 și ale art. 2.321 din Codul civil, coroborate cu art. 120 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, scrisoarea de garanție emisă de o instituție de credit constituie titlu executoriu numai dacă aceasta este emisă în garantarea unui contract de credit”.
- 05 Decembrie 2021
- Citeste
.jpg&w=337&h=208&zc=3)
Dosarul şpăgilor de la Casa de Pensii Bihor - Încă un medic trimis în judecată
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a medicului Ana Guţ, de la Casa de Pensii Bihor, dar şi a unei asistente şi a mai multor intermediari, în dosarul în care mai mulţi medici au fost judecaţi, unii şi condamnaţi, după ce au primit mită pentru încadrarea într-un grad de handicap, sau la revizuirea dosarelor ori prelungirea concendiilor medicale.
- 02 Decembrie 2021
- Citeste
Avocatul Crișanei - Exproprierea. Determinarea valoriii de despăgubire. Opinia Obligatorie a ICCJ
Exproprierea presupune o procedură administrativă prin care un drept de proprietate privată este transformat într-un drept de proprietate publică, ca urmare a hotărârii luate de către autorităţi, pentru a asigura satisfacerea unui interes naţional, judeţean ori local.
- 28 Noiembrie 2021
- Citeste

Un bărbat a fost reținut pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor - Polițiștii au descoperit un întreg arsenal acasă la doi bihoreni
Polițiștii Servicului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au descoperti 13 arme letale, neletale și arbalete, precum și aproape 9.500 de cartușe la domiciliile a doi bihoreni. Toate au fost confiscate iar un bărbat a fost reținut.
- 26 Noiembrie 2021
- Citeste

Avocatul Crișanei - Titlurile executorii în reglementare civilă actuală (II)
Articolul de săptămâna trecută a prezentat cititorilor noştri titlurile executorii care constau în hotărâri judecătoreşti, însă trebuie avut în vedere faptul că noţiunea de titluri executorii este mult mai largă şi include pe lângă hotărârile judecătoreşti şi alte înscrisuri cărora legiuitorul le conferă această calitate.
- 21 Noiembrie 2021
- Citeste

Avocatul Crișanei - Titlurile executorii în reglementare civilă actuală (I)
Practica ne învaţă că nu întotdeauna obligaţiile asumate de subiecţii de drept sunt executate în mod voluntar, uneori fiind necesar să apelăm la concursul instanţelor de judecată pentru ca, într-un final, să fie obţinut titlul executoriu care sa poată să fie pus în executare silită.
- 14 Noiembrie 2021
- Citeste

Victima era din Cluj şi îl cunoscuse pe bărbat pe reţelele de socializare - Ucigaşul, trimis în judecată
Bărbatul acuzat că, la sfârşitul lunii septembrie, a ucis o femeie pe un drum de pământ situat în apropiere de Calea Borşului, a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, pentru omor. Victima, o femeie de 40 de ani, din Cluj, îl cunoscuse pe reţelele de socializare şi venise la Oradea pentru a-l cunoaşte.
- 11 Noiembrie 2021
- Citeste

Școala Internațională Oradea a câştigat în justiţie - Sancțiuni anulate definitiv
Amendați anul trecut, la începutul lunii noiembrie, pentru că ar fi permis desfășurarea la clasă a activităților cu prezența fizică a elevilor deși acestea erau interzise din cauza pandemiei, reprezentanții Școlii Internaționale Oradea au câștigat procesul, sancțiunile fiind definitiv anulate.
- 10 Noiembrie 2021
- Citeste

Avocatul Crișanei - Contractul de schimb. Legislaţie. Noul Cod civil
Realitatea socială ne învaţă faptul că, deşi este cel mai răspândit ca şi incidenţă statistică în ceea ce priveşte încheierea, contractul de vânzare cumpărare, nu este totdeauna opţiunea părţilor.
- 07 Noiembrie 2021
- Citeste
Crişana Digitală

