A fost nevoie de şase meciuri şi o schimbare pe banca tehnică pentru ca FC Bihor să se mobilizeze şi să bifeze prima victorie în campionatul ligii secunde. Revirimentul "roş-albaştrilor" a coincis cu partida împotriva Minerului Lupeni, şi ea aflată în suferinţă, pe care au surclasat-o cu 4-1 (1-1).
Titlurile zilei
-
Noaptea muzeelor 2025 a umplut Oradea de vizitatori curioși - Un oraș mai viu ca niciodată Weekend de poveste în Oradea. Centrul orașului a devenit sâmbătă un loc de întâlnire pentru pasionații de cultură, de mașini, dar și pentru cei care iubesc cărțile, muzica și dansul. Grupuri mari de tineri, părinți cu copii și vârstnici au umplut centrul orașului, curioși să descopere noutățile ediției din acest an a evenimentului Noaptea Muzeelor.
-
Vizită la cea mai mare creșă construită vreodată în Oradea - În Bihor se vor construi 17 creșe Primarul Florin Birta, împreună cu Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, au efectuat vineri, 16 mai, o vizită de lucru la cea mai mare creșă construită vreodată în Oradea. În întreg județul vor fi construite 17 creșe moderne.
-
Alegeri cu prezență masivă la vot - Românii și-au ales președintele Românii nu au vrut ca altcineva să le decidă destinul așa că au ieșit în număr mare la vot. La ora 17.00 votaseră deja mai mult de jumătate din persoanele cu drept de vot din țară, 51%, adică 9,1 milioane de persoane. Cu 2,1 milioane mai multe decât în primul turul.
-
Ioan-Aurel Pop la Universitatea din Oradea - Despre începuturile românilor și o carte interzisă de Securitate Conferința „Românii în secolul al XIII-lea. Câteva secvențe culese din izvoare” și lansarea volumului „Silviu Dragomir și Dosarul Cavalerilor Ioaniți”, pe care academicianul Ioan-Aurel Pop îl semnează împreună cu prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, au umplut vineri – 16 mai 2025, Aula Magna.
-
5600 de flori plantate în zona Centrului Civic Primăria Oradea, prin Direcția Tehnică – Compartimentul Protecția Mediului, a organizat vineri, 16 mai, o acțiune inedită de plantare de flori în zona Centrului Civic, în apropierea liniilor de tramvai.
-
ISU Bihor a transmis un mesaj Ro-Alert pentru siguranța localnicilor - Urs în zona satelor Săliște și Sacalasău În dimineața acestei zile, în jurul orei 06.30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor a transmis un mesaj Ro-Alert pentru protejarea locuitorilor din Săliște și Sacalasău, întrucât, în zona pădurii situate între cele două sate, a fost observată prezența unui urs.
Gabor a fost degeaba la meci
- 22 Septembrie 2008
- Citeste
Înscrieri la karate
- 22 Septembrie 2008
- Citeste
Satelitul FCB nu merita să piardă
Echipele satelit ale FC Bihor şi CFR Cluj au oferit un joc foarte bun, pe o vreme imposibilă, cu ploaie şi frig pătrunzător. Orădenii au fost cât pe ce să obţină un rezultat meritoriu în faţa unei candidate la promovare, dar neşansa şi arbitrajul potrivnic le-au zădărnicit eforturile. Mai pragmatici, clujenii s-au impus cu 3-1, după un meci cu o sumedenie de ocazii de ambele părţi.
- 22 Septembrie 2008
- Citeste
Liberty a suferit primul eşec din această stagiune
CF Liberty Salonta a înregistrat prima înfrângere din actuala stagiune a Ligii a II-a, fiind învinsă de UTA cu scorul de 1-0, în etapa a VI-a a diviziei secunde. Arădenii au urcat pe podium graţie acestui succes, în timp ce salontanii au coborât pe locul IV.
- 22 Septembrie 2008
- Citeste
Azi, 22 septembrie
Au trecut 264 de zile din anul 2008
Mai sunt 106 zile până în anul 2009
Soarele răsare la ora 07.20 şi apune la ora 19.30
Calendarul ortodox: Sf. Ier. Mc. Teodosie de la Mănăstirea Brazi; Sf. Sfinţit Mc. Foca; Sf. Mc. Isaac; Sf. Martin
Calendarul greco-catolic: Sf. Toma din Villanova, ep.; Mauriciu, ofiţer m.
MAXIMA ZILEI: "Viaţa înseamnă a transforma constant în lumină şi în flacară tot ceea ce suntem şi tot ce întâlnim." Friedrich Nietzsche
REMEMBER 22 SEPTEMBRIE
Ziua europeană fără maşini. Ziua naţională a Republicii Mali.
1326 - Cea mai veche menţiune de înnobilare a unui cneaz român de către regele Ungariei, Carol I Robert d'Anjou (1308-1342). Acesta i-a dăruit lui Stanislau, cneaz din Maramureş, pentru serviciile sale, moşia Zurduc (Bârsana, judeţul Maramureş).
1768 - A murit, în exil, la Roma, Ioan Inocenţiu Micu Clain (Klein), iluminist român, episcop al Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolica) din Transilvania, militant pentru drepturile românilor ardeleni. (n. 1700)
1831 - S-a născut Grigore Cobălcescu, geolog şi paleontolog, academician, membru corespondent şi membru titular al Academiei Române. (m. 1892)
1857 - Au început lucrările Adunării ad-hoc a Moldovei, sub preşedinţia formală a mitropolitului şi cea efectivă a vicepreşedintelui Costache Negri; convocate prin hotărârea Congresului de pace de la Paris.
1866 - S-a născut poetul Iuliu Cezar Savescu. (m. 1903)
1873 - S-a născut matematicianul Dimitrie Pompeiu, membru al Academiei Române. (m. 1954)
1888 - S-a născut pictorul Dumitru Ghiaţă. (m. 1972)
1895 - S-a născut matematicianul Octav Mayer, membru titular al Academiei Române. (m. 1966)
1903 - SUA: Italo Marchiony, un emigrant italian, a patentat cornetul de îngheţată.
1904 - S-a născut Nicolae Argintescu-Amza, critic de artă, eseist şi traducător. (m. 1973)
1904 - Cursa automobilistică, organizată de ACR, pe traseul Bucureşti-Giurgiu-Bucureşti, una din primele din ţara noastră şi din această parte a Europei. Cursa a fost câştigată de George Valentin Bibescu, cu un autoturism Mercedes de 40 CP.
1914 - S-a născut prozatoarea Alice Botez. (m. 1985)
1919 - A murit medicul Alexandru A. Suţu, membru al Academiei Române. (n. 1837)
1920 - S-a născut George Zarnea, medic şi biolog, membru titular al Academiei Române; întemeietor al învăţământului de microbiologie generală din Facultăţile de chimie şi biologie ale Universităţii Bucureşti; preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Biologice a Academiei Române (din 1995).
1934 - A murit inginerul şi istoricul de artă Gheorghe Balş, membru şi vicepreşedinte (1928-1931) al Academiei Române. (n. 1868)
1937 - S-a născut matematicianul Nicolae Popescu, membru corespondent al Academiei Române.
1938 - S-a născut Augustin Buzura, scenarist, medic şi prozator, membru al Academiei Române.
1943 - S-a născut Ionel Valentin Vlad, inginer şi fizician, membru corespondent al Academiei Române.
1958 - Premieră, la Opera Română din Bucureşti, a tragediei "Oedipe", de George Enescu.
1958 - S-a născut tenorul italian Andrea Bocelli.
2003 - A murit actorul american Gordon Jump. (n. 1932)
2005 - La cinema Studio este proiectat, în premieră, filmul "Moartea domnului Lăzărescu", în regia lui Cristi Puiu, premiat la Festivalul de la Cannes.
Reţeta zilei
Pui cu şuncă şi orez
Ingrediente: Un pui, 200 g orez, 500 ml bere blondă, 300 g şuncă de porc, 3 ardei capia, un morcov, 4 roşii, 4 căţei de usturoi, o linguriţă de busuioc uscat, ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel, cartofi, paste.
Preparare: Puiul se curăţă, se taie bucăţi mai mici, se spală şi se pune într-un castron. Morcovul se curăţă de coajă, se spală şi se taie mărunt. Roşiile se spală, se taie felii mai groase sau în jumătăţi. Bucăţile de pui se condimentează, se aşază într-o tavă, împreună cu morcovul, ardeii capia tăiaţi felii, usturoiul feliat, şunca tăiată cubuleţe şi roşiile. Se toarnă deasupra berea amestecată cu trei linguri de ulei, se presară pătrunjel tocat şi se introduce tava în cuptor. Se ţine circa 30-45 de minute, se scoate din cuptor şi se lasă la cald. Într-o cratiţă se pun trei linguri de ulei şi, când s-a încins, se pune orezul spălat. Se căleşte două minute, se adaugă o cană de apă şi se lasă să fiarbă. Când este gata se pune busuiocul, se amestecă şi se serveşte alături de puiul cu legume. Se mai pot servi cu paste sau cartofi natur, presăraţi cu pătrunjel.
MINIMA MORALIA
* Întrepare: Care este deosebirea dintre o poveste americană şi una rusă?
Răspuns: Povestea americană începe cu: "A fost odată...", iar cea rusă cu: "Odata o să fie...".
* Discuţie la radio Erevan:
- Cum poate fi un stat exclus din Uniunea Europeană?
- În principiu nu este posibilă o excludere, dar ne bazăm pe fantezia României!
- 22 Septembrie 2008
- Citeste
Banii cei negri ai halatelor albe - La stat - medic altruist, la privat- evazionist
A fi pacient în România a ajuns astăzi un lux pe care nu toată lumea şi-l poate permite, iar o internare poate însemna o piatră de moară la bugetul unui bolnav, care, încă de când intră pe poarta spitalului, este nevoit să bage adânc mâna în buzunar.
- 22 Septembrie 2008
- Citeste
Hora locală
- 22 Septembrie 2008
- Citeste
Colegiul 'Mihai Eminescu' - Tinerii cu nevoi speciale au preocupări artistice normale
Zilele trecute, holul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" Oradea a fost plin de elevi, profesori şi părinţi care au venit să admire lucrările de pictură, desen, creaţii plastice şi literare realizate de tineri cu nevoi speciale. Evenimentul a fost organizat de către Serviciul de Ajutor Maltez Oradea, Asociaţia Caritas Catolica şi Colegiul Naţional "Mihai Eminescu".
- 22 Septembrie 2008
- Citeste
Măsuri preventive la nivelul instituţiilor de învăţământ
Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Direcţia Poliţiei de Ordine Publică, a dispus aplicarea mai multor măsuri la nivelul unităţilor teritoriale de poliţie, în scopul diminuării riscului infracţional şi victimal în rândul elevilor, studenţilor şi personalului didactic, odată cu începerea noului an de învăţământ preuniversitar şi universitar 2008 - 2009.
- 22 Septembrie 2008
- Citeste
Foto Crişana
Crişana Digitală

