Programul promovează mobilitatea în interiorul şi exteriorul graniţelor UE, învăţarea non-formală şi dialogul intrercultural, încurajând integrarea tinerilor, fără niciun fel de discriminare.
Studenţi sau persoane dornice de voluntariat din Turcia, Portugalia, Suedia, Serbia, Norvegia, Bulgaria, Cehia, Belarus, Ucraina, Grecia, Germania, Polonia, Anglia, Danemarca şi Georgia se află timp de o lună la Oradea pentru a ajuta la redescoperirea Cetăţii. Pe durata şederii vor face cercetări arheologice, vor promova voluntariatul în zone aglomerate din municipiu şi nu în ultimul rând vor încerca să promoveze Cetatea ca element al culturii şi identităţii locale. Pentru început, aceştia au urmat câteva cursuri de training despre ce înseamnă săpăturile arheologice, trei cursuri de limba română şi unul de prim ajutor, urmând ca de mâine să treacă la săpături. Voluntarii europeni vor săpa în două zone din Cetate, sub corpul A şi L, aici nemaifiind realizate alte săpături. "M-am înscris în acest program deoarece este unul amplu, în cadrul căruia vom primi multe informaţii. Am ales România şi pentru faptul că părinţii mei au locuit în Transilvania, iar o parte din mine este aici", ne-a declarat Ceren Turan, în vârstă de 25 ani, din Turcia. În cadrul programului de voluntariat, aceasta este a treia grupă de voluntari care a ajuns la Oradea, urmând ca până la final să mai sosească una. În urma săpăturilor care au început în luna mai, au fost descoperite baionete, ghiulea şi chiar un schelet uman. La finalul programului, fiecare participant va primi un certificat care să ateste participarea lor la acţiunile de voluntariat. "Ne bucurăm că aceşti voluntari au ales Oradea şi sperăm ca, datorită lor, Cetatea Oradea să fie cât mai promovată şi în acelaşi timp să atragă cât mai mulţi vizitatori", ne-a declarat Marius Hoduţ, directorul executiv al Fundaţiei Life.

În perioada următoare, tinerii europeni vor încerca să descopere şi alte locuri ale judeţului, prin vizite la Peştera Urşilor, biserica de lemn de la Brădet, respectiv cea de la Petreasa.