Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” – Filiala Bihor - Omagiu pentru răscoala de la 1784
Vineri, 24 iunie a.c., la Cercul Militar din Oradea, a avut loc o întrunire comemorativă închinată răscoalei conduse de Horea, Cloșca și Crișan, eveniment social- economic și politic înscris în istoria românilor și Europei epocii moderne.
Ea a urmat comemorării anuale, tradiționale, a Eroului Avram Iancu, omul de acțiune și conducătorul Revoluției de la 1848/1849, a românilor transilvăneni, care s-a desfășurat în fața bustului acestuia, ridicat în fața Inspectoratului Județean de Poliție. Cum Avram Iancu se considera urmașul lui Horea în lupta pentru dreptate socială și națională a românilor din Transilvania, cuplarea celor două evenimente s-a încadrat în logica firului istoric național.
Sub conducerea gen. brg. (r) Grigore Bartoș, președintele Societății „Avram Iancu” - Filiala Oradea, s-a desfășurat Simpozionul „240 de ani de la martirajul lui Horea, Cloșca și Crișan”.
După intonarea Imnului de Stat și a Imnului Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” de către dna. Alexandrina Chelu în fața unei asistențe numeroase, s-a desfășurat Simpozionul propriu zis.
Condus de prof. univ. dr. Mihai D. Drecin, s-au prezentat patru comunicări: col. (r). dr. Vasile Tutula (Cluj-Napoca) – „Condamnarea și moartea lui Horea: procesul și sentința. Nevoia de canonizare a eroului și martirului Horea”; Nicolae Jurca (București) „Copilăria lui Crișan în satul Străuți”; col. (r). dr. Constantin Moșincat (Oradea) – „Bisericuța lui Horea de la Olănești/Vâlcea”; Horea Ardeleanu (Cluj-Napoca) – „Masacrarea românilor din Mihalț (1848) - de către trupele revoluționare maghiare - element de legătură, peste ani, cu atitudinea armatei nobiliare și habsburge față de răsculații de la 1784”.
Al doilea moment important al întrunirii a fost lansarea revistei „Identitatea Națională”, an X, nr. 1 (10) 2025, dedicat în totalitate lui Horea și vremii lui. Colectivul redacțional a fost format din: gen. brig. (r) Grigore Bartoș, ing. Vasile Tomoage – prim-vicepreședinte al Societății, lector univ. dr. Ioan Laza – redactor şef, Florina Judea – secretar, prof. univ. dr. Mihai D. Drecin – responsabil de număr. De-a lungul a 106 pagini, sunt publicate 32 de studii și articole, fotografii de epocă, datorate unor istorici militari și civili ai zilelor noastre, dar și aprecieri asupra evenimentului făcute de oameni politici interbelici, din Oradea, Cluj-Napoca, Brașov ș.a. Într-o prezentare grafică deosebită, ca întotdeauna, meritul revine cunoscutului ziarist și universitar dr. Ioan Laza. Contextul național și european al evenimentului reiese din studiile publicate, începând cu studiul acad. prof. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, o veritabilă sinteză a istoriografiei evenimentului. 1874 a avut ecou în rândul artiștilor plastici, al literaților și dramaturgilor, al lumii politice vest-europene din spațiul francez, german, englez și nord-american. În „Programul” lui Horea găsim ideile de eliberare socială și națională, a drepturilor omului și cetățeanului, desigur într-o formulare și argumentare mai puțin filosofice, totuși directe și clare. Abia în 1789, Marea Revoluție franceză le va lansa pe plan mondial. Deci, este de apreciat viziunea pentru viitor a lumii țărănești și a liderilor ei din Țara Moților.
Au rostit saluturi și felicitări pentru organizarea manifestărilor cultural-științifice și politice președinții Filialelor Societății „Avram Iancu” din: Dej, Florești – Cluj-Napoca, Baia de Criș, Satu Mare, Câmpeni, Beiuș, Victor Bercea – Președintele de onoare național al Asociației, Fănica Moldovan – Secretar general național aș Societății, gen. brig. (r) Grigore Morar – directorul Fundației Bihor a Protecției Monumentelor Istorice. Din discuțiile purtate cu acest prilej a rezultat necesitatea atragerii în Societate, pe lângă elevi de gimnaziu și liceu care participă frecvent la excursiile anuale și trimestriale organizate la monumentele istorice din Munții Apuseni și din alte zone ale Țării, a cât mai mulți tineri. Aceștia trebuie să constituie generațiile viitoare conducătoare și organizatoare a filialelor locale, care vor transmite la rândul lor, dragostea față de Neam și sacrificiile înaintașilor pentru refacerea României Întregite de la 1918-1920.
În final, aproape fiecare participant a primit câte un exemplar din revistă, iar tânăra cântăreață de muzică populară, Monica Blaga, împreună cu întreaga asistență, a interpretat câteva cântece patriotice, încheind manifestarea cultural- științifică într-un entuziasm patriotic demn și veritabil.
Pentru publicul orădean, iubitor de istorie, revista poate fi consultată la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” și Biblioteca Universității din Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.