În sezonul cald, pericol de toxiinfecţie alimentară
Principalele pericole ce apar în anotimpul cald sunt bolile infecţioase şi anume toxiinfecţiile alimentare, diareea acută infecţioasă şi bolile generate de îmbăiatul în lacuri şi râuri cu ape infectate sau consumul de alimente alterate.
Medicii avertizează că în această perioadă riscul de a face o toxiinfecţie alimentară creşte şi recomandă atenţie la achiziţionarea alimentelor şi la modul de preparare a acestora. În zilele excesiv de călduroase, orice aliment poate deveni o sursă de infecţie (carne şi produse din carne, lapte şi produse din lapte, ouă) şi chiar legumele şi fructele, dacă sunt mâncate fără a fi bine spălate. Intoxicaţia alimentară sau toxiinfecţia alimentară este o afecţiune cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau paraziţii. O altă boală care apare în sezonul cald este reprezentată de leptospiroza care se manifestă prin febră, intoxicaţie, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos şi cardiovascular. Agenţii patogeni care generează boala sunt leptospirele, microorganisme sub formă de spirală rezistente la temperaturi joase şi sensibile la temperaturi înalte. Sursa de infecţie a bolii o constituie şobolanii şi alte rozătoare, dar şi vitele şi porcii. Leptospirele se elimină prin urină, infectând solul, bazinele de apă şi produsele alimentare. "Oamenii, de obicei, se îmbolnăvesc în timpul scăldatului în iazuri infectate, în timpul lucrărilor agricole pe terenuri umede etc. Microbul pătrunde în organism prin piele, prin mucoasele nazale sau oculare. Odată ajunşi în organism, microbii pătrund în sânge unde se înmulţesc şi apoi trec în diferite organe cum ar fi rinichi, ficat, inimă provocând diferite boli cum ar fi hepatită, boli ale miocardului etc", după cum ne-a precizat dr. Sonia Drăghici, medic primar boli infecţioase. Pentru evitarea îmbolnăvirilor, medicii recomandă: evitarea scăldatului în locuri neamenajate corespunzător, evitarea contactului prelungit cu apa. De asemenea, se recomadă păstrarea normelor de igienă, spălatul pe mâini cu săpun, consumul de apă îmbuteliată sau fiartă şi răcită, păstrarea igienei individuale şi respectarea condiţiilor de păstrare a alimentelor. O altă recomandare a medicilor este evitarea automedicaţiei în situaţia apariţiei unor simptome de boală diareică sau viroză respiratorie, pentru că pot apărea diferite complicaţii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.