Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al Județului Bihor a autorizat luni lista cu cele 22 de centre zonale destinate fazei II și III de vaccinare. Cele mai multe, 9 centre, vor fi în Oradea.

Numărul medicilor și a personalului medical care se vaccinează în prima etapă crește zilnic în tot județul Bihor. Prefectura a stabilit deja numărul și locul centrelor de vaccinare din etapa II și III. În Oradea, vor fi 9 centre: Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea (Staționar 3 - Maternitate), Clădirea Dispensar - Spitalul Clinic Căi Ferate, Spitalul Pelican, Spitalul Clinic de Urgență „Avram Iancu” Oradea, o sală din incinta „Orășelului Copiilor”, Sala de sport din incinta Școlii Gimnaziale nr.11, parterul internatului Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, sala de sport de la același colegiu și sala de sport de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”.

În județ, centre de vaccinare vor fi amenajate în sala de sport de la Liceul Tehnologic „Felix” din comuna Sânmartin, Secția Clinică RMFB Copii Băile 1 Mai a Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, comuna Sânmartin, Căminul Cultural din comuna Tileagd, Spitalul Orășenesc din Aleșd, Căminul Cultural din Bratca, sala de sport a Liceului Tehnologic „Nicolae Jiga” Tinca, Casa de Cultură „Zilahy Lajos” din Salonta, Spitalul Municipal din Salonta, sala de sport de la Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș (2 centre de vaccinare), Spitalul Orăşenesc din Ștei, sala de sport de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita (2 centre de vaccinare), secția exterioară a Spitalului Municipal „Dr. Pop Mircea” din Valea lui Mihai și sala comunitară din comuna Popești.

 

Cine se vaccinează în etapa a II-a și a III-a

În etapa a doua se va vaccina populația cu grad ridicat de risc, adică adulții cu vârsta peste 65 de ani și persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

În categoria „boli cronice” se încadrează oricare din următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindrom Down, afecțiuni hepatice moderate sau severe, afecțiuni autoimune, imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapii de lungă durată cu corticosteroizi, HIV.

Tot în etapa a doua se vor vaccina și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale. Vorbim aici despre personalul cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora) și personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești.

Va urma apoi personalul din sectoarele economice vitale, adică cei care lucrează în procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume), cei care lucrează la uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă; centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric; unități de producție, transport și distribuție gaze; unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi; unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare; transport de persoane și mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale; comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale). Va urma apoi personalul din unitățile de învățământ și creșe, cel poștal și din servicii de curierat, personalul cultelor religioase, cel din mass- media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale) și personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

Persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste se pot programa la vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 prin medicii de familie, individual, prin contul unui aparținător (pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane), prin call-center (număr de telefon: 0214144459), prin structurile de asistență socială de la nivelul unităților administrativ-teritoriale.

Persoanele adulte sub vârsta de 65 ani cu afecțiuni cronice se pot programa prin medicii de familie pe ale căror liste sunt înscrise. În cazul în care nu sunt înscrise la un medic de familie sau nu au acces la medicul de familie propriu, se pot înscrie prin intermediul oricărui alt medic de familie, prin call-center (număr de telefon: 0214144459), prin structurile de asistență socială de la nivelul unităților administrativ-teritoriale.

Persoanele eligibile se pot înscrie pentru vaccinare indiferent dacă sunt sau nu asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

A treia etapă, și ultima, este destinată populației adulte și copiilor, în funcție de evoluția epidemiologică și de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.

„Solicităm sprijin pentru identificarea personalului vaccinator (medic, asistent medical) și registrator medical (persoană cu aptitudini de utilizare a calculatorului), necesar funcționării centrelor de vaccinare comunitare. Vaccinarea se realizează de către personal medical cu aviz de liberă practică valabil, eliberat de către Colegiul Medicilor sau personal medico-sanitar care deține certificat valabil eliberat de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.

Programul de lucru al centrelor va fi zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 08.00-20.00.

Având în vedere necesitatea organizării centrelor de vaccinare comunitare, rugăm persoanele interesate (medic, asistent medical, registrator medical) să se înregistreze ca și personal vaccinator sau registrator medical, să transmită la adresa de mail: asistentacomunitara@dspbihor.gov.ro, numele și datele de contact (telefon, e-mail), precum și centrul vaccinator sau localitatea unde ar dori să activeze”, se afirmă într-un comunicat al DSP Bihor.