Este primul an după pandemie în care evenimentele liturgice prilejuite de Sfinţirea cea mare a apei (Agheasma Mare) s-au desfășurat normal, sub razele blânde ale soarelui.

 

Mii de credincioși au participat vineri la sfinţirea cea mare a apei, care se face o singură dată în an, în 6 ianuarie, şi simbolizează Botezul Domnului în Apele Iordanului.

La Biserica cu Lună, care are hramul „Adormirea Maicii Domnului”, slujba Agheasmei Mari a fost oficiată de un sobor de preoţi și diaconi condus de părintele paroh Teodor Cristea. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către diaconul Gheorghe Băbuț, în prezența credincioșilor de toate vârstele, care au îmbrăcat frumos lăcașul de cult din Oradea. La această biserică, s-au sfințit 6.000 de litri de apă, în butoaie de câte o mie de litri fiecare. „Agheasma Mare se bea dimineaţa, pe nemâncate, înaintea anafurei, iar atunci când credinciosul se împărtăşeşte, după aceasta. Apa sfințită de Bobotează se poate bea timp de opt zile, între 6 şi 14 ianuarie, inclusiv, până la Odovania Praznicului. De altfel, credincioșii pot veni după Agheasma Mare toată săptămâna, până în 14 ianuarie”, ne-a declarat părintele Teodor Cristea, parohul Bisericii cu Lună.

La Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, s-au sfințit peste 2.000 de litri de apă. În acest an, credincioșii prezenți la evenimentul liturgic nu s-au putut bucura de prezența Preasfinției Sale Virgil Bercea, ierarhul fiind plecat la Roma, unde a participat la funeraliile Papei emerit Benedict al XVI-lea. „Am pregătit peste 2.000 de litri de apă, dintre care 1.000 de flacoane, plus câteva ciubere. Așadar, o parte din Agheasma Mare s-a oferit în sticle, iar cine și-a adus recipient curat s-a putut servi din ciubărele prevăzute cu robinet”, ne-a declarat părintele Ovidiu Duma, parohul Catedralei „Sfântul Nicolae”.

La Biserica Ortodoxă cu hramul „Sfântul Duh Mângâietorul” din Oradea, programul liturghic a început la ora 9.00, cu Utrenia, urmată, la ora 10.00, de Sfânta Liturghie, iar în închiere, a fost oficiată slujba de sfințire a Agheasmei Mari. Potrivit părintelui Felix Bicăzan, parohul bisericii, la acest lăcaș de cult s-au sfințit 2.000 de litri de apă, în butoaie pregătite special pentru această ocazie. Credincioșii au venit cu sticle curate, sfatul preotului fiind ca lumea să nu se îmbulzească la sfârșitul slujbei, întrucât Agheasma Mare va putea fi procurată atât sâmbătă, 7 ianuarie, de Sfântul Ion, cât și duminică, 8 ianuarie, după Sfânta Liturghie. 

Și la Biserica Ortodoxă din comuna Gepiu, credincioșii au participat cu mic, cu mare, la sărbătoarea Botezului Domnului.

„Vă aștept cu drag, de la ora 9.00, la Sfânta Liturghie! În cadrul slujbei, se va săvârși slujba Aghiasmei Mari! Sunt pregătite peste 500 de sticle noi, îmbuteliate și etichetate!”, a fost invitația adresată, joi, „gepienilor”, de către părintele paroh Călin Ovidiu Popa, protopopul Tincăi.

În casele credincioşilor, Agheasma Mare se păstrează la loc de cinste, în vase curate, în care se pune, de obicei, un fir de busuioc. Chiar dacă apa de la Bobotează este veche de mai mulți ani, aceasta nu se aruncă în chiuvetă, ci se pune fie la rădăcina pomului, în grădină, fie în apă curgătoare sau în fântână.