Creștinii au celebrat, ieri, Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, dar și una a celor cu nume de floare. Circa 1,4 milioane de români și-au serbat onomastica.

Creștinii au celebrat, ieri, Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, dar și una a celor cu nume de floare. Circa 1,4 milioane de români și-au serbat onomastica.
Floriile deschid pentru toţi creştinii ciclul sărbătorilor pascale, care se încheie o dată cu Înălţarea lui Iisus (la 40 de zile de la Sărbătoarea Paştelui).
Unul dintre cei mai venerați apărători ai creștinismului, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, viteaz conducător de oşti, care şi-a păstrat credinţa în Dumnezeu în faţa împăratului Diocleţian cu preţul vieţii sale, este prăznuit astăzi, 23 aprilie.
Cancelaria Sfântului Sinod a aprobat îndrumările privind slujbele care vor fi săvârșite în perioada dintre sâmbăta Floriilor și sărbătoarea Izvorului Tămăduirii,în condițiile stării de alertă. Respectarea regulilor de protecție va fi asigurată de voluntari, iar Sfânta Lumină va veni de la Ierusalim.
În jur de 150 de orădeni au participat duminică dimineața, de la ora 7.30, pe platoul din fața catedralei episcopale din Oradea (Grădina Palatului Baroc) la evenimentul tradițional de binecuvântare a mâncărurilor de Paști.
Biserica Romano-Catolică celebrează pe 28 martie Duminica Floriilor, zi cu care începe perioada Săptămânii Mari la catolici, cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Patimilor.
„Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei!” Aşa i s-a înfăţişat Arhanghelul Gavriil Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu, când timpurile s-au împlinit. Astfel, în cinstea acestui moment misterios, creştinii sărbătoresc astăzi, 25 martie, Buna Vestire. La această dată, biserica acordă dezlegare la peşte, prima din Postul Paştelui.
Sărbătoarea din prima Duminică a Sfântului și Marelui Post se constituie într-o mare sărbătoare a credinței, a Bisericii Ortodoxe, precum și a credincioșilor de acest rit.
Pentru prima dată în istoria Bisericii Catolice, un român a fost numit episcop auxiliar de Roma, aflat în imediata subordine a vicarului Papei Francisc. Este și unul dintre cei mai tineri episcopi ai Italiei, dacă nu cel mai tânăr, de o modestie rar întâlnită.
Postul nu înseamnă doar abținere de la anumite alimente, ci și de la „devorarea celorlalți prin bârfă”, iar decisive în perioada postului sunt bândețea și faptele bune, transmite Patriarhia despre perioada Postului Paștelui, care a început din 15 martie.