Eveniment istoric la parohia ortodoxă din satul Luncșoara, comuna Aușeu. După un apostolat de 37 de ani, preotul paroh Aurel Copăcian a ieșit la pensie. În locul său a fost instalat tânărul preot Vasile Valentin Amza.

 

Momentul pensionării a fost marcat printr-o ceremonie de suflet în care enoriașii l-au sărbătorit, arătându-și dragostea și respectul pentru tot ce a făcut pentru ei, pentru serviciile religioase, sfaturile și cuvintele de înțelepciune pe care le-a adresat în diferite ocazii.

Iată că în data de 17 iulie, cu binecuvântarea PS Sofronie, episcopul Oradiei, prin prezența Prea cucernicului părinte protopop Simion Goga, a fost instalat tânărul preot Vasile Valentin Amza, în vârstă de 34 de ani, venit din Parohia Călătani, comuna Tileagd, unde a slujit timp de şase ani. Deși tânăr, pe părintele Amza îl recomandă câteva realizări înfăptuite în Parohia Călătani, pe care părintele protopop le-a evidențiat: a înfrumusețat biserica cu haina picturii. Biserica a fost târnosită în data de 1 septembrie 2018 de către PS Sofronie, episcopul Oradiei. Au fost realizate amenajări și construcții conexe necesare cultului, precum și lucrări de amenajare a Casei parohiale. Pentru aceste înfăptuiri a primit titlul de iconom cu drept de a purta brâu roșu cu bedemiță. Sfânta vecernie a fost săvârșită de preotul protopop împreună cu pr. Ioan Ungur, din parohia Groși, pr. Cosmin Bențe, din parohia Hotar, pr. Teodor Mălan, din parohia Serghiș,  pr. Aurel Copăcian, fostul preot paroh, și cu noul preot ce a fost instalat. După cuvântul de înțelepciune rostit la sfârșitul slujbei de părintele protopop, a urmat ceremonialul acordării sfintelor însemne noului preot: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheia Bisericii, care simbolizează cheia spre mântuire și credință în Dumnezeu. Profund emoționat de frumoasele cuvinte rostite de părintele protopop, în care a transmis mulțumiri și aprecieri față de activitatea părintelui Copăcian, cât și față de realizările obținute de el în parohia Călătani, preotul Vasile Valentin Amza a luat cuvântul, aducând mulțumiri lui Dumnezeu, PS Sofronie, episcopul Oradiei, precum și părintelui protopop pentru încrederea acordată. Despre preot și rolul său în biserică și în comunitate, părintele Amza a spus: „Preotul este un sfătuitor pe calea mântuirii noastre, el rămâne dea pururi chivernisitor al tainelor dumnezeiești. Preoția este suflet, muncă, zbucium pentru alții, este grijă și răspundere pentru sufletele oamenilor, pentru durerea și necazurile lor, pentru ceea ce le lipsește sufletește, pentru ceea ce îi doare, pentru ceea ce îi poate pierde. Preotul trebuie să aducă oamenilor lumină, întărirea, îndreptarea, mângâierea de la Domnul nostru Iisus Hristos. El este trimisul și purtătorul mesajului lui Hristos către oameni.” Ceremonialul instalării s-a încheiat cu miruirea tuturor credincioșilor prezenți.