Ucraina ar fi dorit să primească mai mult sprijin militar din partea Occidentului, aşa cum a primit Afganistanul „pre-taliban", a declarat Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare (NSDC) al ţării.

 

„Sprijinul partenerilor noştri occidentali este prezent în mod constant, deşi din păcate într-un mod de intensitate diferită. Desigur, ne-am dori mai mult, mai ales pe baza asistenţei colosale primite de Afganistanul «pre-taliban»", a adăugat el, făcând referire la mişcarea talibană considerată teroristă şi interzisă în Federaţia Rusă din 2003, notează TASS.

„În acest caz, armele americane ar fi fost cu siguranţă în mâini puternice care nu le-ar fi abandonat la prima întâlnire cu inamicul", susţine Danilov într-un interviu publicat joi de Ukrainskaia Pravda şi citat de agenţia oficială de presă rusă TASS.

Secretarul NSDC şi-a exprimat recunoştinţa pentru asistenţa internaţională şi a spus că Kievul aşteaptă „continuarea sprijinului din partea Occidentului şi în special NATO". „Acesta se referă la asistenţa materială, în special în ceea ce priveşte apărarea aeriană şi mijloacele de combatere a dronelor ruseşti", a precizat secretarul NSDC.

Potrivit acestuia, este de asemenea extrem de important ca Occidentul să desfăşoare exerciţii militare atât ale forţelor NATO, cât şi în comun cu Ucraina, ceea ce „îi face pe ruşi foarte nervoşi şi îi obligă să deturneze constant forţele şi mijloacele". "O problemă aparte ar fi prezenţa permanentă pe bază de rotaţie a navelor NATO în Marea Neagră şi, în primul rând, vorbim de nave înarmate cu rachete", a subliniat Danilov. El şi-a exprimat de asemenea opinia că tocmai masarea de trupe ruseşti în apropierea graniţelor Ucrainei „le-a jucat o festă teribilă ruşilor". „În loc să sperie Occidentul, dimpotrivă l-au mobilizat şi mi se pare chiar că au făcut imposibilul - l-au înfuriat", a declarat secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev.

Pe de altă parte Polonia susţine că Europa este mai aproape de război decât în orice alt moment din ultimii 30 de ani, a atras atenţia joi ministrul polonez de externe Zbigniew Rau la lansarea preşedinţiei pe care Polonia o va deţine timp de un an la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează Reuters.

Într-un discurs adresat reprezentanţilor celor 57 de ţări membre ale celei mai mari organizaţii de securitate din regiune, fără a numi Rusia, Rau a menţionat tensiunile din Ucraina, Georgia, Armenia şi Republica Moldova, toate ţări cu conflicte active sau îngheţate în care se presupune că este implicată şi Moscova.

„Pare că riscul unui război în regiunea OSCE este acum mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani", a spus el.

„De mai mult săptămâni, de confruntăm cu perspectiva unei escaladări militare majore în estul Europei", a atras atenţia şeful diplomaţiei poloneze.