Sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea a găzduit sâmbătă, 10 mai, ceremonia de decernare a Premiilor „Dr. Mózes Carol”. Distincțiile sunt oferite asistenților medicali pentru întreaga activitate profesională, ca o recunoaștere a implicării, dedicării și devotamentului față de pacienți, precum și a rezultatelor remarcabile obținute de-a lungul carierei.

Premiul poartă numele doctorului Mózes Carol, fondatorul Școlii Tehnice Sanitare din Oradea și autorul unui manual de referință în formarea asistenților medicali. Instituit în anul 2011, premiul a fost inițiat de către Attila Cseke, fost ministru al Sănătății, în prezent ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Evenimentul a debutat cu un cuvânt de bun venit rostit de ministrul Cseke Attila, care a felicitat asistentele premiate în acest an. La prezidiul evenimentului s-au aflat: prof. dr. Alexandru Rafila – ministrul Sănătății; Cseke Attila – fost ministru al Sănătății; dr. Rittli Ladislau – președintele Fundației pentru Sănătate Bihor; as. med. Iuliana Busuiog – președintele filialei județene a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Bihor; și Mircea Timofte – președintele OAMGMAMR.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este o onoare să fie alături de asistentele medicale premiate, pentru a celebra profesionalismul și dăruirea de care acestea dau dovadă în activitatea lor. Totodată, ministrul și-a exprimat speranța ca evenimentul să se extindă la nivel național, subliniind importanța legăturii dintre comunitate și cei care se îngrijesc de sănătatea acesteia.

Dr. Rittli a transmis, la rândul său, felicitări tuturor asistentelor medicale premiate cu Premiul „Dr. Mózes Carol”. Acesta a evocat contribuția deosebită a doctorului Mózes la formarea profesională a asistenților medicali, evidențiind valoarea manualului scris de acesta, pe care l-a numit „biblia asistenților medicali”, un reper fundamental în domeniul sanitar. Manualul de referință, intitulat „Tehnica îngrijirii bolnavului”, reunește metode de îngrijire considerate avangardiste la momentul publicării, anticipând apariția și dezvoltarea conceptului modern de nursing.

Iuliana Busuiog și Mircea Timofte au mulțumit tuturor celor prezenți la eveniment și și-au exprimat recunoștința față de organizatori pentru efortul depus.

Venit tocmai din Montreal, Canada, dr. Amos Hercz, nepotul doctorului Mózes Carol, a adresat mulțumiri tuturor celor care continuă să păstreze tradiția Premiului „Dr. Mózes Carol”, subliniind că, deși bunicul său a trecut în neființă în urmă cu 20 de ani, memoria sa trăiește atât în cadrul familiei, cât și în comunitatea orădeană.

Asistentele distinse în acest an cu premiul „Dr. Mózes Carol” au fost: Diana Cîmpan – asistentă medicală în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor. Laudatio a fost rostit de dr. Dănuț Dejeu, șeful Secției Clinice Chirurgie Generală și Oncologică; Gizela Szilagyi – asistentă medicală în Săcueni, aflată în pensie. Laudatio-ul a fost rostit de Béres Csaba, primarul orașului Săcueni; Adriana Boroș – asistentă medicală la Spitalul Pelican. Laudatio a fost rostit de dr. Mihai Botea, medic primar ATI; Ramona Marincaș – asistentă medicală la Spitalul Județean din Satu Mare.

„Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor adresează sincere felicitări tuturor asistentelor medicale premiate în acest an și le mulțumește pentru devotamentul, profesionalismul și implicarea cu care își desfășoară activitatea în slujba pacienților. De asemenea, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor o felicită pe doamna asistentă Diana Cîmpan pentru modul exemplar în care își desfășoară activitatea în cadrul unității, apreciind în mod deosebit dăruirea față de pacienți și devotamentul față de profesia de asistent medical”, se afirmă într-un comunicat al SCJU Bihor.

Evenimentul a fost organizat de Fundația pentru Sănătate Bihor, Fundația Partium și filiala județeană a OAMGMAMR, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea și al Consiliului Județean Bihor. Moderarea evenimentului a fost asigurată de Camelia Pășcui.