Aproape 70 de copii și tineri voluntari au participat, în perioada 1-6 august, sub îndrumarea voluntarilor adulți, la Tabăra Cătunul Verde, de la Pădurea Neagră.

Tabăra a avut ca scop dezvoltarea unui comportament de protejare a mediului pentru 70 de copii și tineri, cu ajutorul metodelor de educație nonformală, joc și activități în natură.

Programul a cuprins activități variate, prin care copiii și tinerii au învățat cum și de ce trebuie să aibă grijă de mediu, dar și cum să dea voce naturii. Astfel, programul zilelor din tabără a cuprins activități în natură: tir cu arcul, traseu de aventură (probe de curaj și îndemânare), drumeții combinate cu ecologizare și activitate foto-voice, prin care s-a atras atenția asupra efectelor nocive ale gunoaielor lăsate în natură. Atractiv și de succes a fost și atelierul de muzică, dans și design din deșeuri, materiale reciclabile și materiale care ajută la protejarea mediului, dar și atelierele de creație în natură: tablouri cu elemente din natură, pictură pe copaci, pictură pe figurine de ipsos, pictură pe pietre, împletit brățări. Toate acestea au fost îmbinate cu activități de cunoaștere și dezvoltare personală, specifice taberelor: seri de jocuri de societate, spectacol de talente, karaoke, „târg de haine” (o noutate în tabără, dar care a avut foarte mare succes).

„Focul tradițional de tabără a fost înlocuit cu unul prin care am dorit să atragem atenția asupra pericolului focurilor aprinse în pădure sau în aproprierea lor, astfel că focul de tabără a venit sub formă de turtă dulce, care a fost decorată de fiecare participant după preferințe. Din program a mai făcut parte vânătoarea de comori, care a fost una aprate, întrucât participanții au fost îndrumați să caute comoara în ei înșiși, știut fiind faptul că fiecare dintre noi ascunde ceva deosebit în sufletul său, ceva ce abia așteaptă să fie descoperit”, ne-a declarat Georgeta Szabo, coordonatoarea taberei Cătunul Verde. Alături de organizatori, în tabără au fost prezenți și oameni fantastici, care au venit special la Pădurea Neagră pentru a le ține copiilor și tinerilor ateliere.

„L-am avut alături pe actorul Ionuț Șerban, care a organizat un exatlon și un atelier de teatru; artista Cristina Costolaș, care i-a îndrumat pe participanți în realizarea afișelor despre tabără; doamna Adelina Morar, reprezentant al companiei VPK Salonta, care le-a prezentat participanților la tabără din ce anume este compus un carton, cu ajutorul jocului de societate Smart City, și ne-a învățat modul corect în care trebuie să aruncăm deșeurile. La final, ne-a îndrumat, în cadrul unui walk and talk, să găsim mesaje prin care să atragem atenția asupra importanței protejării naturii. O altă vizită a fost din partea coordonatoarei Centrului de Tineret Oradea, administrat de DJST Bihor, care i-a premiat pe tinerii voluntari implicați în tabără, aceștia meritând toate felicitările pentru profesionalismul, seriozitatea și responsabilitatea cu care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului”, a menționat Geta Szabo.

Tabăra Cătunul Verde a fost realizată 100% pe bază de voluntariat, având o echipă de 18 voluntari, majoritatea tineri din Popești, dar și profesori, împreună cu care s-au putut organiza programe, activități de timp liber, organizatorii având grijă ca masa și gustările să ajungă la timp, astfel încât toți participanții să aibă parte de zile de neuitat.

Tabăra de educație ecologică a fost organizată de Asociația Cătunul Verde, împreună cu Asociația Centrul Prietenia din Popești, având alături partenerii: Surorile Vincentine din Oradea, Centrul de tineret Oradea, Banca pentru Alimente Oradea, Asociația Serviciul Internațional de Salvare a Copiilor și Asociația Mereu Împreună.

„Mulțumim tuturor în parte pentru fiecare fărâmă de implicare fie ca donator, voluntar sau doar susținător!”, a conchis coordonatoarea taberei.