Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea, în parteneriat cu alte trei unități școlare din Croația, Polonia și Turcia, desfășoară proiectul Erasmus+ intitulat „What's up Mr Bug? Insects As the Wonder of Ecosystem” (Ce este, dle Gândac? Insectele ca minune a ecosistemului).

Proiectul „Ce este, dle Gândac? Insectele ca minune a ecosistemului”, cu o durată de doi ani ce se va finaliza în noiembrie, este unul de schimb interșcolar și are scopul de a evidenția importanța insectelor pentru lumea în care trăim, precum și avantajele și dezavantajele conviețuirii cu aceste creaturi.

În cadrul proiectului, elevi și profesori ai Școlii Gimnaziale Nr.1 Remetea au participat la mobilitățile organizate în Croația, Polonia și Turcia, iar acum a venit rândul remetenilor să fie gazde pentru colegii lor din școlile partenere, mobilitatea finală având loc în România, în perioada 25-29 octombrie. La mobilitatea din România au luat parte 18 elevi și 10 profesori din străinătate, acestora alăturându-li-se elevi și dascăli ai școlii din Remetea.

Izabella Horvat, coordonatoarea echipei de proiect locale, preciza că,  pe lângă activitățile specifice legate de cunoașterea insectelor, elevii și profesorii din grupul țintă au vizitat mai multe obiective istorice sau naturale din partea de nord-vest a țării, printre care municipiul Oradea, Salina Turda și peșterile din zona Beiușului. În plus, gazdele au pregătit un atelier de gătit cu ingrediente „bio”, oaspeților croați, polonezi și turci fiindu-le prezentate unele preparate locale tradiționale, de la diferite feluri de zacuscă până la plăcinte și gemuri.

Concluziile ultimei mobilități din cadrul proiectului Erasmus+ „Ce este, dle Gândac? Insectele ca minune a ecosistemului” ne-au fost prezentate de Cătălin-Ionică Fâșie, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Remetea și de profesorul turc Erkan Ürey.

„Cel mai important lucru, din punctul meu de vedere - preciza directorul Cătălin-Ionică Fâșie - este socializarea, comunicarea cu alte persoane din alte țări și cred că foarte bine să ajungi să cunoști cultura altora. Pentru copii, foarte importantă este oportunitatea de a cunoaște alte culturi, din alte țări”

„Elevii noștri sunt arhitectura viitorului lumii și este foarte important ca ei să învețe că oameni din culturi diferite găsesc înțelegere pe teren comun”, a declarat prof. Erkan Ürey.