Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a elaborat un act normativ prin care se aprobă noul Formular 305, care urmează să fie utilizat de către contribuabili pentru declararea sumelor rezultate din ajustarea taxei pe valoare adăugată, în situaţia în care beneficiarul transferului de active nu este persoană înregistrată în scopuri de TVA.

Proiectul de Ordin al preşedintelui ANAF vizează aprobarea modelului şi conţinutului Formularului 305 - Declaraţie privind sumele rezultate din ajustarea TVA, în situaţia în care beneficiarul transferului de active nu este persoană  înregistrată în scopuri de TVA. Persoanele impozabile, beneficiare ale transferului de active prevazut la art. 128 alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA şi nu se vor înregistra în scopuri de TVA ca urmare a transferului, au obligaţia depunerii unei declaraţii privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, în situaţia în care beneficiarul transferului de active nu este persoană înregistrată în scopuri de TVA. Declaraţia se completează şi se depune de către persoana impozabilă, beneficiară a transferului de active prevăzut la art. 128 alin. (7) din Codul fiscal, în calitate de succesor al cedentului în ceea ce priveşte ajustarea dreptului de deducere, dacă nu este înregistrată în scopuri de TVA şi nici nu este obligată să se înregistreze în scopuri de TVA ca urmare a transferului.

Declaraţia se depune până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei în care are loc transferul de active, la unitatea fiscală în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal persoana impozabilă, beneficiară a transferului de active, sau în cărei evidenţă aceasta se află înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe, astfel: direct sau prin imputernicit, la registratură, respectiv la poştă, prin scrisoare recomandată. Declaraţia se completează de către contribuabil sau de către imputernicit înscriind cu majuscule, citeţ şi corect, toate datele prevăzute de formular. Declaraţia depusă iniţial se poate rectifica prin depunerea unei noi declaraţii, pe acelaşi format, bifând căsuţa corespunzătoare de pe formular. Rectificarea nu este posibilă pentru perioade pentru perioade fiscale care au fost supuse inspecţiei fiscale sau pentru care este în curs de derulare o inspecţie fiscală. Noile prevederi stabilesc faptul că se declară, în lei, de asemenea, suma reprezentând taxa pe valoarea adăugată, de plată la bugetul de stat, rezultată ca urmare a ajustărilor. Ordinul Ministrului Finanţelor Publice nr.2374/2010 privind stabilirea termenului de declarare şi de plată pentru sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, în situaţia în care beneficiarul transferului de active nu este persoană înregistrată în scopuri de TVA a fost publicat în Monitorul Oficial al Romaniei nr.679/7 octombrie a.c.