Teatrul Regina Maria a sărbătorit și anul acesta Ziua Culturii Naționale printr-o serie de evenimente care au accentuat ambele semnificații ale zilei de 15 ianuarie.

În primul rând, este partener în proiectul „Iosif Vulcan 180”, dedicat Zilei Culturii Naționale și desfășurat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, care este încă în curs de desfășurare (15-20 ianuarie).

Proiectul a avut dret obiectiv familiarizarea publicului interesat cu activitatea și biografia celui mai important animator cultural post-pașoptist din Transilvania, și anume Iosif Vulcan, nașul literar al lui Mihai Eminescu.
În cadrul proiectului, implementat de Asociaţia Culturală Teatrul de Copii şi având ca parteneri, alături de Teatrul Regina Maria, Revista de Cultură Familia şi Muzeul Ţării Crişurilor - Complex Muzeal, a avut loc un simpozion Iosif Vulcan 180, trei zile de proiecţii în aer liber ale unui scurtmetraj documentar, care are în distribuţie 14 actori ai trupei Iosif Vulcan, şi o întâlnire online, transmisă live, între scriitorul Mircea Pricăjan şi elevii Colegiilor Naţionale Iosif Vulcan şi Mihai Eminescu. Ultima activitate a proiectului va avea loc astăzi, de la ora 19.00, când dramaturgul Matei Vişniec va intra în dialog cu teatrologul Claudiu Groza. Interviul va putea fi urmărit în direct pe pagina de facebook Ziua Culturii Naţionale, Iosif Vulcan 180.

 

Spectacol de poezie, muzică şi dans, la ICR Madrid

Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită de Teatrul Regina Maria şi prin producţia „Nu credeam să-nvăț a muri vreodată”, spectacol de poezie, muzică și dans dedicat lui Mihai Eminescu, regizat de Emil Sauciuc, care a fost transmis în data de 15 ianuarie pe canalele de YouTube și Facebook a ICR Madrid, unde poate fi vizionat, de altfel, până la finalul lunii ianuarie, aducând un plus de bucurie comunității românești din Spania.

Și nu în ultimul rând, un eveniment care a devenit deja o tradiție a Trupei Iosif Vulcan: un recital de poezie din lirica eminesciană, care s-a desfășurat anul acesta în mediul online. Actorii Alexandru Rusu, Alin Stanciu, Anda Tămășanu, Andrian Locovei, Angela Tanko, Denisa Vlad, Emil Sauciuc, George Dometi, Lucia Rogoz, Răzvan Vicoveanu și, nu în ultimul rând, cel care a ținut vie flacăra poeziei în teatrul orădean, Eugen Țugulea, laureat UNITER al Premiului special pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei, au adus un omagiu marelui poet, cum altfel, decât prin Cuvânt, recitând câteva dintre creațiile lirice eminesciene. Filmulețele pot fi vizionate atât pe pagina de Facebook, cât și pe canalul de YouTube al Teatrului Regina Maria.