Joi, 18 aprilie, la Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) a avut loc vernisajul unei expoziţii de excepţie, intitulată „Basarabia şi Crişana. Perenitatea artei populare în două provincii de la graniţele României Mari”. Expoziţia prezintă scoarţe, port popular şi obiecte din lemn şi ceramică din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău şi a MTC.

Expoziţia „Basarabia şi Crişana. Perenitatea artei populare în două provincii de la graniţele României Mari”, este organizată împreună cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, unde a fost deschisă pentru prima dată, în data de 28 noiembrie 2018, şi s-a bucurat de un mare succes la public. La Oradea expoziţia este deschisă cu ocazia Centenarului eliberării oraşului Oradea şi a judeţului, precum şi a instaurării administraţiei româneşti în Bihor, şi prezintă piese etnografice din Basarabia şi din Crişana, o vreme provincii ale României Mari, care au atâtea lucruri în comun: ceramică, obiecte de mobilier ţărănesc, de uz cotidian, şterguri, feţe de masă, ponevi, precum şi piese de port popular (spăcele, poale, cojoace, sumane) – toate cu valoare utilitară pentru gospodăriile ţărăneşti din Crişana şi Basarabia.

„Expoziţia este de o frumuseţe de necontestat. În toate exponatele, de la şterguri şi ţesături, la ceramică, se vede geniul ţăranului român care a ştiut să modeleze, mereu în consens cu natura”, a spus directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac. „Ce aş remarca în special este eleganţa obiectelor expuse. Când ne gândim la ţărani, îi imaginăm trudind pământul. Dar uităm că au fost şi creatori de artă. Iată, datorită muzeelor, aceste piese de artă populară pot fi descoperite şi admirate. Ele evidenţiază eleganţa unui suflet curat şi credincios, care în zi de sărbătoare a ştiut să se respecte şi să se îmbrace frumos”, a spus Aurel Chiriac.

Prezent la vernisaj, Petru Vicol, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, a subliniat la rându-i că expoziţia este una de excepţie. „Expoziţia este una excepţională şi graţie felului în care am reuşit să realizăm prezentarea exponatelor, ca într-o mare horă”, a spus Petru Vicol. „Iar exponatele pe care le-am adus din Chişinău sunt foarte valoroase. Aş atrage atenţia asupra unei scoarţe basarabene, cu motivul spicului, care a fost ţesută în anul 1888, de Eugenia Pelivan, mama lui Ion Pelivan, lider unionist”, a spus Vicol. Evenimentul a fost salutat şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea.

Expoziţia va putea fi văzută la Oradea până în 21 iulie 2018. Preţul biletelor: 8 lei – adulţi; 4 lei – copii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari. Cu acest bilet se pot vizita toate expoziţiile temporare din Muzeul Ţării Crişurilor, cu excepţia expoziţiei Roma Antică. Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.