În această perioadă sensibilă prin care trece întreaga societate românească, când cei mai mulţi pierd, din cauza lipsei de imaginaţie legate de tehnicile de supravieţuire, există, însă, poveşti de succes ale căror personaje sunt oameni de afaceri pragmatici, cu picioarele pe pământ, care au înţeles că secretul zilei de astăzi ţine de modul în care abordezi relaţia cu clienţii. DUMEXIM SRL, importantă firmă de construcţii din Bihor, a crescut de la an la an, stârnind invidia concurenţei, dar, în acelaşi timp, aprecierea şi respectul beneficiarilor.



Simona şi Gabriel Dume sunt doi tineri, sub 30 de ani, care au demonstrat că şi în România poate exista un „vis american". Cu o ambiţie greu de întrecut, dornici de a reuşi prin forţe proprii, tânăra familie a decis, în 2004, să urmeze calea antreprenoriatului. După şase ani petrecuţi în mijlocul elevilor, la catedră, Simona Dume a renunţat la statutul de învăţătoare, pariind totul pe mâna soţului său, Gabriel, încă student la Facultatea de Silvicultură. Cu experienţa dobândită atât în domeniul silvic, iar mai apoi în cel al construcţiilor, Gabriel Dume a devenit încetul cu încetul „motorul" firmei DUMEXIM, iar Simona, „combustibilul" de care motorul are nevoie pentru a funcţiona. „Totul a pornit de la o propunere pe care am primit-o din partea unui prieten din Beiuş, care avea nevoie de o firmă pentru realizarea unei lucrări din fonduri europene. Aveam deja mici echipe de meseriaşi, însă DUMEXIM a apărut atunci ca o necesitate. Acum, suntem foarte mândri de firma noastră şi de poziţia pe care o ocupăm pe piaţă", mărturiseşte Simona Dume, administratorul DUMEXIM.






A fost odată ca niciodată

Precum în basmele care încep cu „La început a fost...", tot aşa ne putem referi şi la începuturile DUMEXIM. Deşi înregistrată în comuna Dobreşti - localitatea Luncasprie, firma şi-a deschis un depozit de materiale de construcţii în Oradea. Depozitul practica la acea vreme adaosuri foarte mici, ceea ce a atras, în mod evident, clientela. De la succesul depozitului, cei doi manageri ambiţioşi au trecut la o treaptă firească, mai înaltă, dezvoltând partea de construcţii a societăţii. Acum, la aproape şase ani de la înfiinţare, DUMEXIM se mândreşte cu cei 60 de angajaţi, cărora le asigură un trai decent şi sigur, situaţie invidiată de salariaţii altor firme de construcţii din Bihor.


Pe lângă cei doi copii minunaţi ai familiei Dume, tinerii manageri se mândresc cu alţi „copii". Aceştia din urmă sunt, de fapt, lucrările realizate la nivelul întregului judeţ, lucrări cu care primarii ies în faţa electoratului şi le prezintă, cu mare fală, ca fiind realizări ale mandatelor lor de aleşi. În realitate, aşa şi este, însă aceste realizări sunt consecinţa unei colaborări reale între primari şi constructor, în speţă DUMEXIM.

Chiar dacă lucrările ce poartă amprenta profesioniştilor de la DUMEXIM vorbesc de la sine datorită calităţii, există persoane care vorbesc fără ocolişuri despre modul în care se lucrează cu echipa DUMEXIM.


Drăgeştiul câştigă cu DUMEXIM

În comuna Drăgeşti, de exemplu, 40 de copii învaţă în cele mai bune condiţii în Şcoala cu clasele I-IV din Tăşad-Goila, finalizată în 2008. La fel se întîmplă, de fapt, în toate cele cinci şcoli de pe raza comunei, care au fost reparate de DUMEXIM, care a executat şi reparaţiile la căminele culturale din comună (Tăşad - 2008, Dicăneşti - 2009, Stracoş - 2009, Topeşti - 2009). 80 de familii din Drăgeşti au fost racordate la reţeaua de apă realizată după introducerea alimentării cu apă a localităţii.

Avem o colaborare bună cu DUMEXIM din toate punctele de vedere. Administratorul, dna Simona Dume, precum şi soţul acesteia, Gabriel Dume, sunt persoane extrem de înţelegătoare. Situaţia pe care o traversăm la ora actuală, precum şi realitatea de zi cu zi, din teren, mi-a întărit convingerea că firma DUMEXIM are capacitatea financiară de a susţine o lucrare fără niciun leu avans. Relaţia cu DUMEXIM a demonstrat un lucru esenţial: comunicarea! Contează extraordinar de mult să poţi să comunici şi să fii înţeles, iar eu am găsit deschidere şi înţelegere la DUMEXIM! Având multe lucrări în judeţ, cred că echipa de la DUMEXIM ştie care sunt necazurile fiecărui primar şi conlucrează astfel încât să-şi respecte termenele şi - cel mai important - calitatea lucrărilor pe care le execută", susţine Sabina Fărcuţa, primarul comunei Drăgeşti, care nu uită să amintească şi de recentele lucrări de reparaţii de la Dispensarul medical din localitate.


Centrul de îngrijire pentru vârstnici, un proiect de suflet

În centrul localităţii Dobreşti e mare forfotă. În zona vechilor blocuri locuite de mineri se lucrează în ritm alert la unul din vechile imobile. Ca fiu al comunei, Gabriel Dume a dorit să împartă consătenilor o parte din succesul său. Pentru că banii nu reprezintă un scop în viaţa celor de la DUMEXIM, tânăra familie a dorit să pună în aplicare un proiect de suflet. A cumpărat un vechi bloc comunist, pe care la ora actuală îl reamenajează pentru ca în primăvara anului 2010 să deschidă cel mai mare centru de îngrijire permanentă a persoanelor vârstnice din judeţ. Nicolae Neag, primarul comunei Dobreşti, se consideră un prim-edil extrem de norocos. Cu DUMEXIM ca principal plătitor de taxe şi impozite locale, Primăria găseşte un partener pentru proiectele sale sociale. După succesul cu „After school", în care 60 de copii beneficiază de cursuri şţi hrană după orele de şcoală prin grija Asociaţiei „Waiss", condusă de Simona Dume, aceiaşi întreprinzători vor asigura noi locuri de muncă pentru o parte din cei 5.600 de locuitori ai comunei. „Dacă ar fi după noi, am angaja pe toată lumea în acest important proiect reprezentat de construcţia centrului! Ne-am dorit enorm să facem ceva şi pentru suflet. De aici a venit ideea de a construi un centru pentru bătrâni la Dobreşti. Zona este minunată, peisajele deosebite şi putem realiza un loc special din toate punctele de vedere. Cert este că centrul va avea 100 de locuri, asigurând la standarde europene toate serviciile specifice vârstei a treia: sală de masă pe fiecare etaj, dormitoare în funcţie de posibilităţile financiare ale fiecăruia, posibilitatea de a locui temporar pentru familiile care merg în vacanţă şi nu au cu cine să-şi lase părinţii sau bunicii etc. Va fi un loc deosebit, pentru că îl facem cu inima deschisă", susţine Simona Dume.


Viitorul centru de îngrijire a vârstnicilor nu e singura investiţie realizată de DUMEXIM la Dobreşti. Firma a câştigat licitaţiile pentru reabilitarea celor 1,5 km de reţea de apă din Dobreşti, precum şi alimentarea cu apă pe o lungime de 2,7 km în satul Hidişel. Banii pentru aceste două mari lucrări sunt asiguraţi de Banca Mondială prin Fondul Român de Dezvoltare Socială, valoarea lucrărilor începute pe 22 septembrie cu termen de ridicându-se la 196.000 dolari, sume atrase de primarul Nicolae Neag. Prin această investiţie, Dobreştiul devine cea mai interesantă locaţie, existând posibilitatea să asistăm la o migrare (de ce nu? -n.a.) către această localitate, dacă ţinem cont numai şi de faptul că aici metrul cub de apă va costa doar 0,135 RON! Meritul îi aparţine, în mod evident, primarului Nicolae Neag şi echipei de la Consiliul Local, care au înţeles să-şi asume responsabilitatea gestionării sistemului de apă în următorii patru ani la costuri atât de mici că l-ar face invidios pe oricare primar din România! Locuitorii din comuna Dobreşti nu au parte numai de sistem nou de alimentare cu apă, ci şi de drumuri asfaltate. În acest an, de exemplu, DUMEXIM a câştigat licitaţia pentru asfaltarea celor 5 km din DC 196 Hidişel-Topa.