Sistemul sanitar, sub perfuzia investiţiilor bugetare
În lipsa preşedintelul Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, conducerea Primăriei s-a întâlnit cu cei doi vicepreşedinţi ai CJ Bihor pentru a-şi prezenta strategia comună pe care cele două instituţii o au pentru sistemul sanitar.
Potrivit informaţiilor oferite, la Spitalul Judeţean se lucrează la reabilitarea şi recompartimentarea Secţiilor de ortopedie, chirurgie şi cardiologie. Valoarea estimată a lucrărilor este de peste 3 milioane lei. Totodată, se lucrează la proiectul tehnic privind reabilitarea blocului operator, aici urmând să fie amenajată o sală de operaţii pentru chirurgia cardiovasculară. La Spitalul Municipal se lucrează la reabilitarea etajelor 2, 4, 6, 9. Lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul lunii decembrie. Valoarea estimată a lucrărilor este de 8 milioane lei. Totodată, în cursul lunii noiembrie, va începe şi reabilitarea etajului 5. Şi aici se va amenaja un bloc operator. De asemenea, s-a demarat procedura de achiziţie şi montare a liniei de radioterapie, necesară Secţiei de oncologie. Valoarea estimată a investiţiei se ridică la 25 de milioane lei. Pentru Spitalul de Obstretică-Ginecologie se intenţionează reabilitarea şi dotarea ambulatoriului, pentru care s-a alocat suma de 3,6 milioane lei. Primarul Ilie Bolojan nu a abandonat proiectul privind amenajarea pe strada Tribunalului a unei parcări supraetajete, motiv pentru care intenţionează să mute Secţia de infecţioase într-un corp de clădire de pe strada Pasteur nr. 26. Pentru acest imobil s-a formulat însă de către foştii proprietari, Corpul Cadrelor Didactice, o solicitare de retrocedare, care are mari şanse să fie soluţionată pozitiv. Cu toate acestea, Ilie Bolojan este de acord să aloce sume importante în reabilitarea acestei clădiri, care nu se va mai afla în proprietate publică. Preluarea Spitalului Judeţean de către Primăria Oradea va fi însoţită şi de reduceri de personal. Potrivit calculelor făcute, vor trebui desfiinţate 23,5 posturi din cadrul personalului Tesa. Totodată, chiar dacă s-a constatat că sunt 392 de posturi vacante pentru cadrele medicale, şansele de a angaja personal sunt minime.
Ca o noutate, pentru a mai salva ce se poate salva din sistemul sanitar bihorean, vicepreşedintele CJ Bihor a anunţat înfiinţarea Fundaţiei "Pro Sănătate", care are ca scop "sprijinirea activităţii medicale din Oradea şi Bihor, atragerea unor specialişti de renume în Bihor, dezvoltarea unor secţii cu potenţial de a deveni centre de excelenţă pentru pacienţii din zona de nord-vest a României şi sprijinirea unor tineri medici specialişti talentaţi care să opteze pentru o carieră profesională în judeţul Bihor".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.