Ritualul "spălării picioarelor", rememorat la Catedrala "Sfântul Nicolae"
Plini de smerenie, credincioşii greco-catolici au asistat ieri, în Catedrala "Sfântul Nicolae", din Oradea, la ritualul "spălării picioarelor", amintind, în acest fel, de gestul pe care Iisus l-a făcut ucenicilor săi, pentru a arăta dragostea pe care trebuie să o avem faţă de aproapele nostru. Ieri, PS Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a spălat, a şters cu ştergarul cu care a fost încins şi a sărutat picioarele a 12 tineri, studenţi la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, asemeni Mântuitorului, ca o lecţie de smerenie şi de dragoste. Acum 2000 de ani, Iisus Hristos a spălat picioarele ucenicilor şi le-a sărutat în semn de smerenie, dar şi de pregătire a Sa pentru Pătimire, Răstignire, Înmormântare şi Înviere.
Patru momente sunt evocate în Joia Mare: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina Domnească la care s-a instituit Taina împărtăşaniei (Euharistia), rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-L ucidă. Spălarea picioarelor reprezintă o rememorare a gestului - atât de cunoscut - pe care Mântuitorul l-a făcut celor 12 apostoli. Acesta simbolizează, pe de o parte, spălarea de păcate, act de curăţire sufletească, iar pe de altă parte, umilinţa celui care e mai mare faţă de cei mai mici, căci "cel care este mai mare trebuie să fie sluga tuturor". De obicei, spălarea o face preotul din parohie sau superiorul mănăstirii, în cazul de faţă acest gest revenindu-i PS Sale Virgil Bercea.
Acelaşi ritual a mai fost practicat, în oraşul de pe Criş, la Mănăstirea Franciscană "Maica Domnului", din cartierul Rogerius, la Biserica "Sfântul Gheorghe" (în curtea Spitalului de Neuropsihiatrie), precum şi la Capela Greco-Catolică din Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.