În plin sezon estival, Pasajul Vulturul Negru va fi, din nou, afectat de lucrările ce vor fi demarate aici. Pe lângă refacerea obligatorie a mozaicului realizat acum doi ani, însă cu grave defecţiuni, în plus, în acest an vor fi refăcuţi pereţii şi cupola de sticlă.

Începând de ieri, în Pasajul Vulturul Negru şi-au făcut, din nou, apariţia schelele. Acestea nu sunt afectate, momentan, pentru lucrările de reabilitare preconizate, ci vor asigura accesul specialiştilor la toate decoraţiunile pereţilor, care vor lua mostre din tencuieli, urmând să se identifice ornamentele iniţiale.

"Începem execuţia unui proiect important, care are ca obiect reabilitarea pereţilor interiori şi a cupolei Pasajului Vulturul Negru. S-au montat schelele pentru realizarea de parametri, specialiştii urmând să identifice straturile succesive de zugrăveli şi să ajungă la ornamentele iniţiale", a precizat viceprimarul Mircea Mălan. Termenul de execuţie este de 5 luni, valoarea contractului, încheiat cu firma Constructorul Sălard, ridicându-se la 820.00 de euro, plus TVA. Pasajul "Vulturul Negru" este în forma de Y şi are trei accese, din strada Independenţei, P-ţa Unirii şi Vasile Alecsandri.

Pasajul are o înălțime maximă de 28 de metri și o lățime de 12 metri și s-a dorit a fi o copie a vestitei galerii milaneze. Sticla folosită pentru cupola Pasajului "Vulturul Negru" a fost executată în atelierele Neumann K, iar azi se mai păstrează, în original, doar emblema ce reprezintă vulturul. Lucrările la Palatul "Vulturul Negru" s-au încheiat la începutul lunii noiembrie 1908. Potrivit caietului de sarcini se vor executa lucrări de consolidare a structurii acoperişului, după care se va trece la intervenţiile arhitecturale. Astfel se propune: restaurarea grilajelor metalice ornamentate de la acoperiş; injectarea cu pastă de var şi nisip a fisurilor şi crapăturilor; curăţarea prin sablare în vederea aplicării protecţiei anticorozive etc. De asemenea, o parte importantă a lucrărilor o reprezintă înlocuirea integrală a plăcilor de sticlă, respectiv sticla plană trasă se va înlocui cu sticlă laminată securizată, satinată pentru a asigura securitatea utilizatorilor.

Totodată, se prevede realizarea unui sistem eficient de evacuare a apelor pluviale, protejând elementele şi subansamblurile de structură portantă. Se preconizează şi desfacerea tuturor lucrărilor parazitare, închiderea de goluri, extinderea casei de scară şi să se revină la forma iniţială. Toate cablurile de pe faţade se vor strămuta în canalizaţia tehnică proiectată. O altă etapă a lucrărilor  priveşte pereţii interiori ai pasajului, unde se va urmări îndepărtarea integrală a tencuielilor cu ciment, cu păstrarea tencuielii originale. Această operaţiune se poate realiza pe cale manuală, cu ajutorul şpaclului. După decaparea integrală a tencuielilor se doreşte restaurarea integrală a decoraţiilor murale, respectiv se va realiza un proiect de reconstituire a elementelor decorative. 

Contractul cu Marconst a fost reziliat

Potrivit viceprimarului, Mircea Mălan, lucrările se vor derula pe tronsoane, fără ca agenţii economici din Pasaj să fie nevoiţi să-şi restrângă activitatea. "Nu închidem pasajul. Sub schele, comercianţii îşi vor putea desfăşura activităţile", a adăugat Mircea Mălan. E greu însă de crezut că, în această vară, terasele îşi vor putea desfăşura activitatea, sub schelele montate de-a lungul pereţilor, cu plase de protecţie pentru situaţia în care se vor desprinde bucăţi de tencuială şi în praful şi mizeria aferentă unei astfel de lucrări. În plus, Mircea Mălan a anunţat că mozaicul va fi refăcut. Lucrările la realizarea mozaicului din Pasaj s-au finalizat în iunie 2013, însă, timp de doi ani, Primăria Oradea a avut nevoie de curaj în a lua o decizie în ce priveşte rezilierea contractului cu firma Marconst, care a făcut o lucrare de mântuială. "Azi (ieri - n.r.) am reunit Comisia de repeţie. Totodată am reziliat unilateral contractul cu Marconst. Vom reţine cei 200.000 lei garanţia de execuţie şi în ce priveşte penalităţile de întârziere le vom recupera prin instanţă", a precizat Mircea Mălan. Faţă de vechea lucrare, care a costat 150.000 euro, acum s-au pus la bătaie 280.000 de euro. Se va modifica inclusiv soluţia tehnică, în loc de ciment, se vor folosi răşini. În plus, lucrările vor cuprinde şi realizarea marginilor şi a unei suprafeţe de 120 mp, care în proiectul iniţial au fost uitate. În aceste condiţii, ambele tipuri de lucrări vor costa până la 430.000 euro. Cum parte din finanţare este asigurată printr-un proiect european, lucrările de mozaicare trebuie finalizate până pe 31 decembrie 2015.