Mulţi dintre ei s-au trezit cu salarii minime pe economie, numeroase categorii de funcţionari publici ajungând să încaseze lunar cât femeia de serviciu sau un muncitor necalificat.

 

Astfel, un profesor cu o vechime de 10 ani, pe perioada vacanţei, cum a fost şi luna iulie, a ridicat zilele trecute 650 lei. La Consiliul Judeţean Bihor, situaţia ar fi dramatică, dacă nu ar fi intervenit acea limită a salariului minim lunar pe economie, de 600 lei net, sub care nu se poate interveni. Un referent la CJ Bihor, căruia nu i s-ar aplica această corelare, ar încasa 366 lei. "Este o tragedie ce se petrece. E cumplit să te descurci cu salariul minim pe economie când ai o rată şi un copil în întreţinere. Pur şi simplu, nu poţi să-ţi acoperi cheltuielile lunare. Înainte ca guvernanţii să fi luat această decizie, ar fi trebuit să facă un experiment să vadă unde se ajunge şi care sunt rezultatele. În urmă cu o lună, aveam 750 lei net, acum ar trebui să iau 594 lei", ne-a declarat Kiss Judit, preşedintele Sindicatului "Forum" al CJ Bihor. Aceasta a mai declarat că speră ca zilele următoare veniturile lor să fie întregite cu acele drepturi speciale, pentru îmbrăcăminte şi hrană, ce se acordă lunar, în valoare de 408 lei. "Curtea de Conturi a decis că nu suntem îndreptăţiţi să încasăm aceste drepturi. Însă instanţa de judecată a hotărât suspendarea dispoziţiei Curţii până la soluţionarea cauzei. În concluzie, aceste drepturi speciale ar trebui să ne fie virate", a mai precizat Kiss Judit.

La Primăria Oradea chenzina pe luna trecută ar trebui să fie virată în conturi începând de mâine, însă, din cauza unor probleme la serverul instituţiei, noile state de plată nu au fost, deocamdată, întocmite. Însă cei 289 de salariaţi ai aparatului propriu al Primăriei şi cei 158 ai Administraţiei Imobiliare Oradea îşi vor rotunji veniturile cu cei 400-500 lei/lună reprezentând drepturile speciale. Mai mult, conducerea Primăriei mai pregăteşte un fond pentru acordarea de stimulente.

La primăriile de comună situaţia nu pare să fie atât de disperată. Aici, salariaţii au vechime în muncă. La Primăria Sânmartin doar doi debutanţi ar trebui să încaseze 550 lei, în rest, ceilalţi funcţionari au, după reducerea salariilor cu 25%, salarii cuprinse între 700 şi 800 lei. "La noi majoritatea funcţionarilor au vechime. Media salariilor este între 700 şi 800, doar doi salariaţi coboară sub 600 lei", ne-a declarat Victoria Popa, referent resurse umane Primăria Sânmartin.