Noua conducere a Liceului cu Program Sportiv (LPS) Bihorul Oradea a prezentat proiectele, unele în derulare, altele în aşteptare, menite a contribui la dezvoltarea acestui "laborator al performanţei sportive". Protagoniştii întâlnirii cu mass-media, acţiune care se doreşte repetată în fiecare săptămână, au fost directorul Dan Matei şi "adjunctul" pe linie sportivă Lucian Stance.

Sală de 1 milion de euro
Principala prioritate o reprezintă baza sportivă, mai exact modernizarea şi extinderea acesteia. Se doreşte construirea unei săli multifuncţionale pentru atletism, scrimă, lupte, şi a unui minihotel. Costurile s-ar ridica la aproximativ 1 milion de euro, banii urmând să vină de la Guvern, prin Ministerul Educaţiei, în administrarea căruia se află baza sportivă. "Atletismul este unul dintre cele mai văduvite ramuri sportive şi aici efectiv nu se mai poate amâna investiţia. Noi am demarat ideea construirii unei săli destinate atletismului. Sperăm să şi obţinem fondurile necesare. Eu cred că în momentul de faţă Clubul Sportiv Municipal trebuie să fie interesat de realizarea unei secţii de atletism seniori de o asemenea manieră încât să putem asigura continuitatea copiilor. Cu atât mai mult cu cât atletismul este un sport care stă la baza celorlalte sporturi", apreciat Dan Matei.

Preocupare şi pentru pista de atletism şi terenurile de fotbal
Se mai doreşte refacerea pistei de atletism şi a terenului principal de la Stadionul Tineretului, aflate într-o stare precară. De asemenea, terenul cu zgură va fi transformat într-unul cu suprafaţă sintetică de dimensiuni normale pentru fotbal, în baza unui parteneriat public-privat. Conducerea LPS Bihorul îşi doreşte înfiinţarea unei secţii de nataţie, începând din anul şcolar viitor, precum şi mărirea numărului de norme pentru judo.
Momentan, se munceşte la renovarea şi consolidarea sălii de gimnastică, lucrare care trebuie finalizată până la sfârşitul anului.

Drum public prin şcoală
Un off al "lepesiştilor" îl reprezintă drumul care traversează curtea liceului, precum şi îmbunătăţirea siguranţei elevilor. "Suntem singura instituţie şcolară prin care trece un drum public. Pentru a securiza şcoala am dori şi împrejmuirea locului din faţa intrării, motiv pentru care ne-am adresat Primăriei. Ni s-au spus paşii care trebuie făcuţi, deloc puţini, şi vom acţiona în consecinţă", susţine Matei.

Fără continuitate la volei şi lupte
Nemulţumirea conducerii este determinată şi de faptul că în cazul unor discipline, precum voleiul şi luptele greco-romane, nu există echipe de seniori la Oradea: "Juniorii care practică luptele şi voleiul sunt şi ei văduviţi de faptul că nu-şi pot continua cariera pe plan local, când ajung la vârsta senioratului. Astfel, sunt obligaţi să plece în altă parte, cum a fost cazul luptătorilor Tamaş şi Szucs, cu dublă legitimare la Astra Arad, al Dianei Bercea, Flaviei Judea, Adrianei Horvath, care activează la echipa de volei CSM Bucureşti, sau a lui Alexandru Pop, transferat la CSŞ Zalău".

"Baschetbaliştii riscă să fie traumatizaţi"
Dan Matei crede că ar fi fost mai bine pentru baschetbaliştii lăsaţi la CSM Oradea să activeze în eşalonul secund, dar nu a putut să rămână insensibil la situaţia delicată a echipei orădene. "În ceea ce-i priveşte pe cei şase jucători care vor avea dublă legitimare şi vor evolua în Divizia A pentru CSM, lucrurile sunt destul de sensibile pentru că sunt totuşi copii şi există acel risc fundamental ca în confruntările pe care ei le vor avea cu seniorii să fie traumatizaţi. Momentul în care baschetul din judeţul Bihor se găseşte a fost de fapt decisiv în decizia pe care am luat-o. Exista riscul ca secţia de baschet să se desfiinţeze şi atunci am luat această decizie. Sper ca jucătorii să reuşească să asigure prezenţa în continuare a echipei de baschet în Divizia A", a precizat directorul, nemulţumit, totuşi, de modul în care "a fost gestionată generaţia lui Titus Nicoară şi Kiss Adam".
Pentru realizarea dezideratelor propuse, Dan Matei consideră că ar fi nevoie şi de implicarea executivului local. "Nu e prea târziu să-i determinăm pe cei care au puterea în momentul de faţă să sprijine activitatea sportivă de performanţă, pentru că prin ea sprijină, practic, sănătatea copiilor, reducem banii cheltuiţi pentru spitalizare şi, în acelaşi timp, evităm situaţiile neplăcute a celor care ajung în alte locuri decât cele ale unei vieţi sociale normale", este de părere directorul LPS.