Recent Federaţia Română de Fotbal a făcut publică ierarhia academiilor de fotbal la nivel naţional. După o analiză făcută de către o companie olandeză cu 15 ani de vechime în acest domeniu, instituţia condusă de Dan Matei s-a clasat pe locul al 8-lea la nivel naţional.

„Suntem singura instituţie de învăţământ cu program sportiv din ţară care are academia de fotbal clasată printre primele opt la nivel naţional. Această reuşită este realizarea a peste 40 de ani de muncă, începând din anul 1978 atunci când a fost înfiinţat CSŞ Bihorul, condus de către Gheorghe Bulc. Profesorul Puiu Stoia, primul repartizat la catedra de fotbal, a lansat în fotbalul de performanţă jucători precum Vladimir Tămaş, ani de zile căpitanul echipei FC Bihor, Szekely Daniel, fost jucător la Jiul Petroşani şi Victoria Bucureşti, şi pe cel mai tânăr debutant în Divizia A, la doar 14 ani, Harsany Ştefan, care alături de pleiada jucătorilor formaţi la CSŞ LPS Bihorul (Buciko Arpad, Călin Bălaj, etc.) au făcut performanţă în fotbalul românesc. De remarcat că tot ce s-a întâmplat la CSŞ şi se întâmplă a implicat costuri zero, niciun ban din partea părinţilor, un motiv pentru care îi aşteptăm în aceleaşi condiţii, fără costuri financiare din partea părinţilor, pe toţi cei care vor să facă performanţă. La LPS Bihorul au lucrat oameni de mare calitate precum Nicolae Kovacs, Jambor Janos, Lukacs Iosif, Iosif Buda, Gheorghe Bologan, Mircea Albu, Dumitru Pop, Virgil Bodea şi, cu îngăduinţa dvs., eu. A urmat o perioadă a ultimului deceniu din secolul trecut cu oameni valoroşi precum Sorin Buhaş, Lucian Stance, Ionel Negrea, Vasile Puşcaş, iar actualmente cu Dan Dobai, Gheorghe Ghiţ, Ciprian Dianu, Pavel Aurelian şi alţi colaboratori. Rezultatele muncii lor s-au concretizat în sportivi de mare performanţă precum Ioan Hora, Liviu Antal, Sandor Kulcsar, Adrian Anca, Ioan Pap-Deac, Sorin Cigan, Remus Ganea, Lucian Ulici, Cosmin Bodea şi mulţi alţii, dar şi cu regretul că n-a trecut pe la noi atacantul naţionalei U21, George Puşcaş. Sunt 4 decenii în care pornindu-se de la zero s-a construit baza sportivă din Strada Făgăraşului care a fost luată abuziv, concentrându-ne apoi pe dezvoltarea bazei de lânga Parcul Nicolae Bălcescu (fost Rhedey). Acestea sunt câteva repere din istoria CSŞ Bihorul, iar clasarea pe locul 8 al academiei noastre de fotbal este o confirmare deloc întâmplătoare, o performanţă prin care am devansat mari centre cu tradiţie din România”, a spus conducătorul LPS Bihorul

„Vom organiza acţiuni de selecţie”

Această performanţă în adevăratul sens al cuvântului obligă, iar conducerea liceului urmează în perioada următoare să organizeze selecţii care vor avea drept scop descoperirea de noi talente din această zonă a ţării. Clasându-se pe locul 8 la nivel naţional, LPS Bihorul va avea echipele de juniori înscrise în campionatele elitelor. „Pe această cale, adresăm o invitaţie tuturor părinţilor care doresc ca ai lor copii să facă performanţă în fotbal, să accepte selecţia de calitate urmată de instruire superioară şi participare în campionate de elită pentru a-şi atinge aspiraţiile. În acest sens vom organiza acţiuni de selecţie pentru a permite copiilor să facă pasul din eşaloanele 3 şi 2 spre campionatele elitelor desfăşurate la nivel naţional, întreceri care sunt supervizate de către scouteri şi reprezentanţi ai echipelor din primele două ligi de fotbal ale ţării. Regula impusă de FRF, cu doi jucători U21 printre titulari la seniori, obligă cluburile să aibă sportivi de această vârstă. Dorim să atragem atenţia părinţilor şi copiilor că timpul este extrem de preţios, iar posibilitatea de promovare nu poate fi decât din grupele de elită. E un apel pe care-l adresez celor din Oradea, Bihor şi judeţele limitrofe. Mulţumesc tuturor colegilor pentru aportul adus la atingerea acestui standard de performanţă. În paralel îmi exprim satisfacţia realizării unui procent superior al promovabilităţii la Bacalaureat, ceea ce atestă faptul că la LPS Bihorul se face carte. Menţionez aici câteva medii obţinute de către elevii noştri: Mihaela Marian - 9,90, George Onaca – 9,28, Viktor Yvette – 9,21, Cristian Balog – 9,13 şi Kiraly Boglarka – 8,96”, a mai declarat Dan Matei.