După doar doi ani de la înfiinţare, echipa de handbal fete CSU CSM Oradea, participantă în Campionatul Naţional de handbal - Divizia A, trece prin momente de cumpănă după ce conducerea CSM a luat decizia de a-şi retrage total sprijinul acordat până în luna mai 2017 printr-un protocol de colaborare.

 

În primul an obiectivul a fost acela de a închega o echipă, locul 10 fiind cel ocupat la final. În cel de-al doilea an saltul a fost unul spectaculos, CSU CSM terminând sezonul pe locul al 5-lea. În cea de-a doua parte a campionatului, orădencele au devenit un adversar incomod pentru toate echipele din serie, chiar şi formaţia promovată în Liga Naţională, CSM Slatina, având mari probleme în disputa de la Oradea. Aşadar, rezultatele şi pofta de performanţă cumulate cu publicul orădean prezent în număr tot mai mare la meciurile de handbal feminin anunţau renaşterea handbalului de valoare pe malurile Crişului Repde. N-a fost însă să fie, pentru că după luni bune de ezitare în care conducerea CSM a evitat să dea un răspuns clar, ulterior, fără prea multe explicaţii, CSM a anunţat sec că renunţă la susţinerea acordată handbalului feminin, care era oricum infimă (mai puţin de 20.000 lei pe lună). Reacţia întârziată a dus însă la instalarea unei stări de nesiguranţă şi incertitudine, atât jucătoarele, cât şi antrenorii neştiind dacă activitatea va fi sau nu continuată şi nici în ce condiţii.

 

„Handbalul este ignorat în Bihor”

„După doar 2 ani în care oraşul nostru a câştigat încrederea jucătoarelor din ţară, mai multe handbaliste exprimându-şi dorinţa de a evolua pentru Oradea, aşteptarea îndelungată la care au fost supuse le-a determinat să se reorienteze spre alte echipe. Astfel, unul dintre puţinele sporturi de echipă din România în care mai contăm, singurul sport care încă ne dă cea mai bună jucătoare a lumii, este ignorat în Bihor, iar viitorul lui pe plan local pare destul de sumbru în această situaţie. Dacă alte oraşe cu echipe de prima ligă asigură bugete de 1 million de euro, echipa din Oradea ar fi avut nevoie de un buget de 70.000 de euro pentru un an întreg în Divizia A, însă n-a fost nici o şansă”, a declarat Doina Ardelean, antrenoarea echipei. În aceste condiţii este imperios necesară găsirea rapidă a unor susţinători, sponsori sau autorităţi locale, însă timpul este principalul duşman, majoritatea echipelor având deja loturile definitivate, campionatul urmând să înceapă la jumătatea lunii viitoare. Probabil că în ceasul al doisprezecelea cineva îşi va îndrepta atenţia şi către handbalul feminin, soarta acestuia atârnând în acest moment de un fir de „decizie”.