Antrenorul român Raul Cristescu antrenează de 20 de ani în Austria, unde a pus bazele unei şcoli de tenis. În patria lui Dominic Thiem, românul a pregătit cateva generaţii de tenismeni austrieci, însă a ţinut mereu legătura cu tenisul românesc şi cu antrenorii din România, printre care are mulţi prieteni.

 

A oferit chiar materiale sportive ca premii la turneele organizate pe terenurile Clubului Sportiv “Voinţa” Oradea în calitate de reprezentant al firmei Isospeed Romania. Aşa l-am cunoscut şi de aceea l-am contactat când m-am decis să reluăm cursurile de tenis predate prin voluntariat pentru copiii şi adulţii iubitori ai tenisului din Oradea şi Bihor. A acceptat cu mare plăcere, s-a simţit chiar onorat să coordoneze noul curs care a demarat la 30 septembrie pe terenul de tenis de pe strada Pasului nr. 5 din Oradea, pus cu generozitate la dispoziţia antrenorilor şi copiilor de către proprietarul acestuia, Gheorghe Tarţa, practicant şi iubitor al sportului alb. 17 orădeni, cu vârste între 5 şi 40 de ani, au făcut primii paşi în tenis după şcoala austriacă, iar cei care au asistat la curs au putut vedea câteva elemente inedite în procesul de instruire. De altfel, cursul a debutat cu o parte de “socializare”, copiii fiind grupaţi câte doi şi invitaţi să se plimbe cinci minute pe marginea terenului şi să facă cunoştinţă, punându-şi unul altuia întrebări despre şcoală, preocupări, pasiuni etc…

 Cursul a avut caracter interactiv, care i-a cucerit pe toţi. A fost prezentat tenisul ca sport aciclic prin comparaţie cu celelalte discipline sportive. Au urmat exerciţii din şcoala alergării cu insistenţă pe importanţa pasului adăugat specific jocului de tenis. S-a trecut la prezentarea rachetei şi a prizei, felul cum se ţine racheta în mână. Raul Cristescu a folosit în procesul de instruire multe accesorii: scăriţa, jaloane, elemente pentru creştere preciziei de aruncare a mingii pentru serviciu etc…

Primul curs a cuprins şi învăţarea primei lovituri din tenis, forehand-ul, lovitura de pe partea dreaptă. S-a prezentat biomecanica mişcării, insistându-se pe folosirea scăriţei şi a jaloanelor la revenirea pentru o nouă lovitură. Cursul s-a încheiat cu schimburi de mingi peste fileu făcute cu antrenorul cu lovitura de dreapta.

Lecţiile de tenis predate prin voluntariat se vor desfăşura pe tot parcursul lunii octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 11.30. Cei care doresc se mai pot înscrie la acest curs, contactâdu-l pe antrenorul Raul Cristescu, la numărul de telefon 0770975649.