Indiscutabil, oraşul Ştei este la periferia sportului naţional, dar, din păcate, şi al celui judeţean, dacă am face comparaţie cu ceea ce se întâmpla nu demult în urbea de la poalele Munţilor Apuseni şi cu ceea ce se întâmplă acum, când despre sport se vorbeşte (aproape) în totalitate la timpul trecut, la nivel de performanţă.

 

"Timpul trecut" este la modă

 

Orice discuţie între iubitorii de sport se raportează la replica "mai ţii minte... că odinioară la Ştei se juca..." ... "...Da, ţin minte că odinioară la Ştei se juca:

- polo pe apă în bazinul de la ştrand, chiar în prima ligă;

- volei în diviziile B şi A, la un moment dat cu două echipe Minerul şi Oţelul, organizându-se turnee de sală şi participându-se cu rezultate foarte bune şi în Cupa României;

- handbal în divizia B;

- ciclism în cadru organizat;

- box de performanţă, organizându-se nenumărate gale;

- şah, echipele întrecându-se în turnee foarte puternice;

- fotbal la nivelul diviziei C, cu două echipe Minerul şi Oţelul, întotdeauna fruntaşe, cu participări remarcabile în Cupa României, aici poposind echipe cu galonate ale primului eşalon.

La Ştei s-au format şi au pătruns în sportul de performanţă atât voleibalişti, cât şi fotbalişti, făcând cunoscută urbea la nivel naţional, dar mai ales prin sport au devenit oameni, făcând cinste profesorilor şi antrenorilor care s-au ocupat de pregătirea lor. Mulţi dintre ei, după terminarea activităţii din teren, au devenit arbitrii, observatori, antrenori, profesori, dorind, evident, să-şi pună cunoştinţele în practică, dar la Ştei fără şansă aşa că drumurile lor au avut alte destinaţii.

 

"Timpul prezent" este foarte subţire

 

Acum la Ştei mişcarea sportivă se compune doar dintr-un club de karate, CS Crişul Negru, tenis de câmp, CS Iris, cu o jucătoare de excepţie în prim-plan, Irina Maria Bara, şi volei la nivel de cadete, CSŞ "Avram Iancu".

Puţin, foarte puţin, jenant chiar, însă s-a ajuns în această situaţie datorită faptului că în toţi aceşti ani de după revoluţie autorităţile locale au fost cu privirea înspre alte priorităţi (care ar fi acestea?!) şi doar în anul când "urnele" prezentau interes şi voturile contau îşi aduceau aminte şi de sport cu multe, foarte multe, promisiuni, care evident au fost tot timpul date uitării.

 

Semnalul "deşteptării" vine din partea celor mulţi

 

Foşti sportivi, părinţi, iubitori de sport, s-au organizat, la începutul lunii aprilie, într-un Comitet de iniţiativă, care are ca scop revitalizarea sportului în Ştei. În acest sens, ei au iniţiat o acţiune bine organizată, una care să "trezească" somnul celor pe care i-au votat.

Astfel, cei 31 de membri ai Comitetului au strâns, deocamdată, 429 de semnături şi au înregistrat la secretariatul Primăriei Ştei acest dosar la nr. 1573 din data de 29 aprilie a.c. Dintre aceştia s-a ales un Grup de sprijin, format din 13 membri, Vasile Sin, Voicu Popa, Viorel Păluţ, Ioan Blaj, Daniel Dumuţa, Crăciun Pele, Florin Balint, Gheorghe Domşa, Dan Jurcă, Ioan Toma, Daniel Clepce, Dan Paşca, Paul Luca, care au împuternicirea tuturor semnatarilor să-i reprezinte.

 

"Mişcări subterane" ale aleşilor urbei

 

Oraşul fiind mic, zvonurile se răspândesc repede, şi fiind la curent cu iniţiativa lansată, aleşii urbei (spre cinstea lor) nu au vrut să fie prinşi în offside şi au demarat o acţiune rapidă. Astfel, în 16 aprilie au trimis scrisoarea cu nr. 1386 înspre Compania Naţională a Uraniului (CNU) SA Bucureşti în vederea obţinerii fostului stadion Minerul, care este în proprietatea acestei societăţi. Răspunsul CNU a fost trimis pe 27 aprilie, fiind înregistrat în 28 aprilie la nr. ad. 1386, din care spicuim:

- În exercitarea prerogativelor de proprietar, CNU SA Bucureşti este singura în măsură să decidă, conform legii, în baza hotărârii organelor de conducere, modul de a dispune de bunurile sale;

- în vederea demarării procedurilor necesare transmite cu titlu gratuit activul "cu caracter social" - teren de fotbal şi clădirile anexe - către Primăria oraşului Ştei, jud. Bihor; CNU SA Bucureşti îşi exprimă acceptul de principiu, urmând ca responsabilitatea iniţierii Hotărârii de Guvern să cadă în sarcina Consiliului Local Ştei, în baza hotărârii de aprobare a înstrăinării, emisă de către AGA din CNU SA Bucureşti;

- în prima etapă veţi emite hotărârea de Consiliu Local privind transferul activelor, pe care o veţi transmite la CNU împreună cu solicitarea de emitere a hotărârii AGA a CNU. După obţinerea de către dumneavoastră a acestei hotărâri veţi iniţia Hotărârea de Guvern privind transferul, cu titlu gratuit a activelor solicitate.

Aşadar, domnilor consilieri locali acum "mingea" este în terenul dumneavoastră, iar cei care v-au votat doresc să vadă "precizia" serviciului, dacă nu peste fileu, obligatoriu dincolo de el, în "terenul" mult aşteptat.

Acela al revigorării sportului şteian...