Edilul şef şi-a exprimat zilele trecute "gratitudinea" faţă de modul în care firmele care au concesionat serviciul de întreţinere a unor parcuri din oraş au înţeles să-şi facă treaba. Dacă actualul primar se mulţumeşte cu atât de puţin, mulţi orădeni care plătesc aceste servicii nu sunt la fel de încântaţi de rezultatele obţinute.

Printre parcurile pe care Bolojan le-a lăudat ca fiind bine întreţinute se numără şi Parcul Traian, singurul care beneficiază de vecinătatea a opt-nouă instituţii publice. Cu toate acestea, priveliştea pe care o oferă, mai ales spaţiul verde din jurul Muzeului "Ady Endre", este departe de a fi mulţumitoare, aşa cum susţinea întâiul gospodar. În mijlocul parcului tronează un rondou plin cu buruieni şi două-trei tufe uscate. De-a lungul aleilor porţiuni întregi au rămas neînierbate. Pe alocuri, însă, iarba ajunge până la genunchi, iar de flori nici măcar nu poate fi vorba. Totuşi, Bolojan pare să fie mulţumit de această privelişte. Cealaltă porţiune de spaţiu verde, de peste drum de Barou, pare să fie mai îngrijită, nu pentru că s-ar fi investit ceva în acest loc, ci pentru că s-a păstrat mai bine. Soclul bustului lui Barbu-Ştefănescu Delavrancea merita ceva mai multă atenţie, însă doar buruienile mai cresc de jur împrejur. Firma RER Ecologic Service, care are în concesiune acest perimetru, are de întreţinut, conform contractului, cei 3.400 mp de gazon, timp de un an. Printre atribuţii se numără şi "întreţinerea şi extinderea fondului vegetal existent". Pentru această activitate încasează pe întreg anul 37.517 lei. Chiar dacă lunar se cheltuie aproximativ 3.000 de lei, municipalitatea acceptă o atare stare de fapt, care pentru un orădean obişnuit este inacceptabilă.
Totuşi, câteva sute de metri mai încolo, în Parcul 1 Decembrie, unde gazonul ocupă 43.900 mp, de 13 ori mai mult decât în Parcul Traian, s-a reuşit îngrijirea acestuia. Mai mult, s-au găsit şi flori pentru a colora şi înviora zona. Însă aici vorbim de o altă firmă, Adenandra.

"Vom verifica în teren în ce mod au fost respectate angajamentele din contract. Tufele de gard nu pot fi plantate decât toamna", ne-a declarat Emil Benţan, directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Oradea.