În sala de conferinţe din incinta Cetăţii Oradea, cu ocazia Săptămânii Europene a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, Inspecția Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor și Universitatea Oradea au organizat simpozionul tehnico - ştiinţific „Locuri de muncă sănătoase prin managementul substanţelor periculoase”.

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat prefectul Ioan Mihaiu; președintele CJ Bihor, Pasztor Sandor; rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău; Alin Haniș, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bihor; Ioan Bogdan, șeful Jandarmeriei Bihor, Sorin Caba, inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Crişana” și Marius Rotar, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul campaniei europene „Prevenirea riscurilor generate de substanţe periculoase”, organizată la nivelul Uniunii Europene, care îşi propune să crească gradul de conştientizare cu privire la riscurile prezentate de substanţele periculoase la locul de muncă, precum şi să promoveze o cultură a prevenirii riscurilor.

Săptămâna europeană este un eveniment organizat începând din anul 2000, în luna octombrie a fiecărui an, de către Agenția Europeană de Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA), cu sediul în Bilbao, Spania, organizaţie al cărei obiectiv este îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii  lucrătorilor la locul de muncă prin stimularea schimbului de informaţii tehnice, ştiinţifice şi economice.

„Pentru realizarea acestui deziderat este necesară implicarea tuturor factorilor interesaţi, evidenţiindu-se atât importanţa aptitudinilor de conducere şi gestionare, cât şi importanţa participării lucrătorilor pentru creşterea siguranţei la locul de muncă”, explică Marius Rotar, inspector șef ITM Bihor.

La lucrările simpozionului derulat săptămâna trecută pe data de 22 octombrie au participat reprezentanţii Inspecţiei Muncii, Universităţii Oradea, a Inspectoratelor Teritoriale de Muncă Alba, Arad, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Gorj, Maramureş, Mureş, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Tulcea şi Bihor, reprezentanţi ai unor companii şi instituţii din judeţele amintite mai sus, dar şi invitaţi din administraţia publică judeţeană, locală, mediul privat, servicii interne şi externe de prevenire şi protecţie.

 

Eveniment editorial

 

Totodată, a avut loc lansarea volumului de lucrări „Locuri de muncă sănătoase prin managementul substanţelor periculoase”, realizat în colaborare de către Inspecţia Muncii, ITM Bihor şi Universitatea Oradea. Câteva dintre lucrările cuprinse în volumul menţionat anterior au fost prezentate participanţilor în cadrul simpozionului.

Campania europeană pentru locuri de muncă sigure şi sănătoase prin managementul substanţelor periculoase, care se desfăşoară în anii 2018 şi 2019, se concentrează asupra substanţelor periculoase, având drept scop creşterea gradului de conştientizare privind riscurile generate de substanţele periculoase şi promovarea unei culturi a prevenirii la locurile de muncă din întreaga Uniune Europeană, prin prezentarea de lucrări tehnico-ştiinţifice în cadrul simpozioanelor care se desfăşoară  în ţara noastră  în judeţele Bihor, Brăila, Covasna şi Hunedoara.

„Majoritatea activităţilor economice implică utilizarea sau generarea de substanţe care pot fi dăunătoare omului. Efectele asupra sănătăţii pot varia de la efecte relativ uşoare, cum ar fi iritarea ochilor, până la boli grave, cum ar fi cancerul. Efectele adverse pot să apară ca urmare a unui singur episod de expunere ridicată, de exemplu, expunerea la o substanţă iritantă, cum ar fi clorul sau dioxidul de azot. Cu toate acestea, multe efecte asupra sănătăţii pot apărea din cauza unor expuneri mai scăzute, care apar pe o bază repetată sau susţinută. Prin urmare, luând în considerare expunerea, este adesea necesar să se ia în considerare nivelul expunerii şi durata fiecărei perioade de expunere.

Pentru substanţele care pot provoca unele dintre cele mai grave efecte asupra sănătăţii, cum ar fi cancerul şi bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC), lucrătorii pot fi expuşi la niveluri periculoase timp de mulţi ani, fără simptome evidente”, subliniază Marius Rotar.

Potrivit acestuia, în cazul în care în întreprindere se folosesc produse chimice, angajatorul trebuie să verifice dacă furnizorii au înregistrat substanţele chimice pe care le folosesc şi dacă modurile în care utilizează substanţele sunt prevăzute în fişele cu date de securitate actualizate.

Concret, angajatorul trebuie să aplice măsurile de gestionare a riscurilor descrise în fişele cu date de securitate şi în scenariile de expunere, pentru ca utilizarea produselor chimice să se facă în condiţii de siguranţă.

„Venind în completarea legislaţiei în materie de sănătate şi securitate în muncă, cerinţele REACH vor îmbunătăţi protecţia lucrătorilor prin sporirea siguranţei în utilizarea produselor chimice, reducerea expunerii la substanţe periculoase şi prevenirea bolilor profesionale cauzate de acestea”, a conchis șeful ITM Bihor.