Salonta: Ultimii ambasadori onoraţi de Ziua Naţională
Biciuiţi de rafale îngheţate de ploaie, tăcuţi şi oficiali, fruntaşii municipiului Salonta au mai bifat o zi în calendar. 1 Decembrie s-a scurs ca un torent pe o uliţă din cartierul Fuveskert. Printr-un efort comun al consilierilor locali, al primarului Török László şi al viceprimarului Illyés Lajos, al secretarului Consiliului local Salonta, Patricia Ivanciuc, al şefilor instituţiilor publice locale şi al liderilor politici, al preoţilor şi al salontanilor plictisiţi de televizor, oraşul Salonta a sărbătorit Ziua Naţională onorându-şi ultimii ambasadori.
Şedinţa festivă a Consiliului local Salonta, prezidată de decanul de vârstă, consilierul prof. Bodi Kálmán, de primarul Török László şi de secretarul Patricia Ivanciuc a fost deschisă prin intonarea Imnului de stat al României. Eleva Valkai Daciana din clasa a XI-a a Colegiului Naţional Arany Janos a prezentat viziunea tinerei generaţii asupra însemnătăţii zilei de 1 Decembrie. Invitată la microfon atât în calitate de consilier local, cât şi de fostă baschetbalistă a Clubului sportiv „Metalul" din Salonta, Nagy Ilona a deschis ceremonia decernării titlului de „Cetăţean de Onoare al municipiului Salonta" antrenorului prof. Andrei Gripp. Născut în anul 1929, în localitatea maramureşeană Ardud, profesorul de educaţie fizică Andrei Gripp - „Bandi Bacsi" s-a dedicat în cei peste 50 de ani de activitate transformării Asociaţiei sportive „Metalul" din Salonta într-o pepinieră de baschetbalişti de valoare naţională şi internaţională. În numele salontanilor, primarul Török László i-a mulţumit lui „Bandi Bacsi" pentru exemplul de viaţă lăsat mărturie generaţiilor viitoare de sportivi şi antrenori şi i-a înmânat Diploma de „Cetăţean de Onoare". Modelul de profesionalism şi sacrificiu al antrenorului Andrei Gripp i-a inspirat şi pe profesorii universitari Ştefan Maroti şi Petre Peţan care au lansat o carte-document dedicată memoriei marelui antrenor-secretar al Clubului sportiv „Metalul" din Salonta, Andrei Gripp - „Bandi Bacsi". Donaţiile strânse de autori s-au constituit într-un fond de susţinere a echipei de baschet feminin antrenată de prof. Cristina Negrău.
Alţi trei ambasadori salontani ai sportului românesc, Vasile Sorean, Alex Sorean şi Molnar Gyula, participanţi la Campionatul mondial de fotbal-tenis din Istanbul (Turcia), au fost premiaţi de oficialităţile municipiului Salonta. Cei trei sportivi sun campioni mondiali de fotbal-tenis şi reprezintă Clubul sportiv Tengo. La finalul şedinţei festive a Consiliului local, Carmen Laza, directoarea Casei de Cultură „Zilahy Lajos", a mulţumit celor prezenţi şi i-a invitat la festivitatea depunerii de coroane la Statuia lui Avram Iancu.
Biserica Mare Ortodoxă cu hramul „Înălţarea Domnului" din Salonta păstorită de preotul paroh Nicolae Marian s-a dovedit neîncăpătoare în Sfânta zi de 1 Decembrie. Autorităţile locale în frunte cu primarul Török László, oamenii de afaceri locali, politicienii şi musafirii din Oradea au participat cu bucurie, alături de cetăţenii români ai Salontei, la slujba oficiată de un sobor de preoţi în Biserica Mare Ortodoxă în cinstea Sărbătorii Naţionale a românilor de pretutindeni. La Sfânta Slujbă, alături de preotul paroh Marian Nicolae au slujit preoţii salontani Mircea Vinter şi Ciprian Matei. „Cu bucurie sfântă, în unitate de cuget şi simţiri, cu toată suflarea românească de pretutindeni sărbătorim Ziua Naţională a României, i-a salutat preotul Marian Nicolae pe cei adunaţi în Biserica „Înălţarea Domnului". Dragi cetăţeni români din Salonta, români, maghiari, slovaci şi rromi, a venit momentul să căutăm căile care ne unesc nu cele care ne dezbină, să fim alături unii de alţii nu numai astăzi, de 1 Decembrie, ci în toate zilele şi în toate problemele, să avem curajul să abordăm şi să facem publice problemele care ne dor şi să încetăm să le mai discutăm pe la colţuri. Vă cerem, stimate autorităţi locale, judeţene şi naţionale ca nimeni şi nimic să nu fie mai presus de interesul naţional şi cel al comunităţilor din interiorul graniţelor României Mari."
Ziua Naţională a României Mari s-a topit în cântecele calde ale preotului Cristian Pomohaci care, alături de Ansamblul Mioriţa, a susţinut un concert unic de muzică populară românească la Casa de Cultură „Zilahy Lajos" din Salonta.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.