În Legea micii reforme, care a intrat în vigoare la 25 noiembrie 2010, se prevede că Avocatul Poporului poate fi sesizat cu petiţii prin care se solicită promovarea unui recurs în interesul legii. Petiţiile pot fi transmise instituţiei Avocatul Poporului prin poştă, inclusiv prin poştă electronică sau prin fax, sau pot fi depuse în cadrul programului de audienţe. Acestea vor fi însoţite de hotărârea judecătorească cu menţiunea irevocabilă/definitivă pronunţată în cauză.

Prin Legea 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, Avocatul Poporului a dobândit calitate procesuală activă în materia recursului în interesul legii. "Pentru a se asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către toate instanţele judecătoreşti, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din oficiu sau la cererea ministrului Justiţiei, colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, colegiile de conducere ale curţilor de apel, precum şi Avocatul Poporului au îndatorirea să ceară Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe asupra problemelor de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti", a precizat Alina Olah-Avram, expert coordonator la Avocatul Poporului - Biroul Teritorial Oradea. Recursul în interesul legii este admisibil doar dacă se face dovada că problemele de drept care formează obiectul judecăţii au fost soluţionate în mod diferit prin hotărâri judecătoreşti irevocabile. Petiţiile pot fi transmise instituţiei Avocatul Poporului prin poştă, inclusiv prin poştă electronică sau prin fax, sau pot fi depuse în cadrul programului de audienţe. Acestea vor fi însoţite de hotărârea judecătorească cu menţiunea irevocabilă/definitivă pronunţată în cauză. "Vor fi verificate condiţiile de admisibilitate, după care, dacă aceste condiţii sunt îndeplinite, se va trece la declararea recursului în interesul legii de către Avocatul Poporului. În această situaţie, recursul în interesul legii va fi susţinut în faţa completului de judecată de către Avocatul Poporului sau de un reprezentant al acestuia. Asupra cererii completul se pronunţă prin decizie. Decizia se pronunţă numai în interesul legii şi nu are efecte asupra hotărârilor judecătoreşti examinate şi nici cu privire la situaţia părţilor din acele procese. Dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţe", a mai menţionat Alina Olah-Avram. Dacă nu rezultă temeiuri care să justifice promovarea recursului în interesul legii, Avocatul Poporului formulează un răspuns către petent în acest sens.

Având în vedere modificările legislative în această materie, orice persoană interesată se poate adresa instituţiei Avocatul Poporului Biroul Teritorial Oradea la adresa: str. Mihai Eminescu nr. 2, Oradea, de luni până joi în intervalul orar: 9 - 16, iar vineri de la 9 - 12, prin e-mail avpbihor@avp.ro sau telefonic la nr. 0259/440.535.