Trei elevi de la Liceul de Arte Oradea, însoțiți de profesoara Lavinia Dragoș, au susținut, luni, 10 iulie, un recital de pian la Căminul de Bătrâni „Sfânta Elisabeta”, administrat de Asociația Caritas Catolica Oradea. Concertul de muzică clasică a fost organizat în cadrul proiectului „Pianul Speranței”, derulat în parteneriat cu Fundația Comunitară Oradea.

 

„Împreună cu elevii Liceului de Arte, am dorit să ieșim din sala noastră festivă - locul de audiții, și, uneori, chiar de competiție, și să ducem muzica în sufletele tuturor celor care nu pot să vină în sălile de concert. Așa am făcut acest proiect, cu sprijinul Fundației Comunitare Oradea, fiind un proiect selectat la Bursa Talentelor”, a declarat profesoara Lavinia Dragoș.

În cadrul proiectului, elevii Liceului de Arte susțin 10 concerte în județul Bihor, în cămine de bătrâni, în penitenciar, în faţa tinerilor cu dizabilități, dar și alte persoane care, de regulă, nu au acces la muzică clasică live.

„E un câștig de ambele părți: atât din partea beneficiarilor cărora ne adresăm și cărora le aducem puțină bucurie, cât și din partea copiilor, care au nevoie de școala scenei și care nu cântă în situație de stres, ci își pot dea seama că pot face minuni cu degețelele lor și pot să bucure. Spre această misiune aș dori să îndrept copiii și să-i fac mereu să-și dea seama că este mult mai important acest lucru față de un premiu câștigat. În momentul în care cânt unor oameni, care sunt cu tot sufletul alături de noi, câștigul este mult mai mare”, a adăugat profesoara.

Cu ocazia concertului de luni, elevii Alexandru Faur și Dragoș Diță, din clasa a III-a, respectiv Chișbora Mihnea, din clasa a VII-a, au cântat lucrări de Burgmüller, Beethowen, Chopin și Liszt. Lor li s-a alăturat și profesoara Lavinia Dragoș, dând un bun exemplu copiilor, cu care a cântat chiar și la patru mâini „Marșul militar” al lui Schubert, și „Polka italiană”, de Rahmaninov. Evoluția lor a fost completată de recitalul de poezii eminesciene oferit de Marta Mureșan Haizer, rezidentă în  căminul de bătrâni. 

„A fost un concert extraordinar, așa cum sunt de fapt toate, dar e mereu surprinzător. Fiecare loc e diferit. E atâta pace în acest loc! Ne-au ascultat, nu mișca nimeni. M-am bucurat și pentru copii, care, plini de emoții, au fost primiți extraordinar. Am avut o audiență receptivă. O doamnă de la cămin chiar ne-a recitat”, a mai declarat profesoara.

Echipa Liceului de Arte Oradea va mai susține astăzi, 12 iulie, un concert în cadrul proiectului „Pianul speranței” și la celălalt azil administrat de Asociația Caritas Catolica în Oradea, Căminul Sf. Martin din Nufărul.