Din luna martie, a acestui an, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor a demarat proiectul „Părinţi şi copii - un program de consultanţă parentală". Acesta are ca scop dezvoltarea capacităţii parentale şi se adresează tuturor părinţilor din Oradea interesaţi de îmbunătăţirea relaţiei cu copiii lor, rezolvarea problemelor de comunicare, prevenirea consumului de alcool şi droguri, gestionarea conflictelor sau a altor probleme care pot afecta negativ dezvoltarea copilului sau a adolescentului.

 

Programul este realizat în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea, care asigură spaţiul necesar desfăşurării, şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, care a asigurat comunicarea către unităţile de învăţământ. "Prin acest program se asigură consultaţii individuale gratuite pentru părinţi sau, după caz, pentru cuplul părinte - copil. Printre temele abordate în cadrul şedinţelor de consiliere se numără prevenirea şi rezolvarea problemelor de relaţionare între părinţi şi copii, îmbunătăţirea abilităţilor parentale privind creşterea şi educarea copilului, rezolvarea conflictelor în relaţia părinte - copil, prevenirea consumului de alcool şi droguri la copii şi adolescenţi, abordarea unor probleme privind copilul sau adolescentul, abordarea unor probleme privind părintele", a precizat Ştefan Goţia, purtător de cuvânt al DGASPC Bihor. Consultaţiile parentale sunt asigurate de asistenţi sociali, psihologi sau psihopedagogi din cadrul Complexului de Servicii Comunitare „Plopii fără soţ" aflat în structura DGASPC. Beneficiarii acestuia au parte de servicii de consiliere în condiţii de confidenţialitate. Consultaţiile sunt gratuite şi se realizează pe bază de programare. Beneficiarii programului sunt părinţi care au copii cu vârsta cuprinsă între 0 -18 ani şi doresc consiliere privind o problemă concretă referitoare la creşterea, educarea sau îngrijirea copilului, fie sunt interesaţi să obţină informaţii generale referitoare la un anumit aspect al calităţii de părinte. Şedinţele au loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar programările se pot face la Complexul de Servicii Comunitare „Plopii fără soţ", la numărul de telefon 0359/451.530, de luni până vineri, între orele 8.00-16.00, sau prin email la adresa ccforadea@gmail.com, cu precizarea: pentru "Programul părinţi şi copii".


De la demararea programului şi până în prezent au fost consiliaţi 32 de părinţi, fiecare participând, în medie, la 1-2 întâlniri. Cei mai mulţi au căutat sprijin pentru copiii ajunşi la perioada adolescenţei. Printre problemele cu care au de-a face se numără relaţiiile conflictuale părinţi-adolescenţi, dificultăţile de comunicare, comportamentul agresiv al adolescentului faţă de părinte etc.