O rază de soare pe strada Sofiei, Autorităţile locale au întins o mână de ajutor unei familii sărmane
În municipiul Oradea, sute de familii trăiesc în condiţii improprii. Casele în paragină, locuinţele insalubre, veniturile mici sunt elemente care "întregesc" tabloul lugubru al unor oameni aflaţi în suferinţă. Însă, în unele cazuri, datorită generozităţii şi bunei credinţe de care dau dovadă unele persoane, situaţia celor aflaţi în necaz are şanse să se schimbe.
Un strigăt disperat
Recent, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO) şi Primăria Oradea au organizat instructajul anual al asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap din municipiu. În acest context, Margareta Koszegi, domiciliată în Oradea, pe strada Sofiei nr. 37, mamă a cinci copii, a expus problemele cu care se confruntă familia sa, cerând sprijinul autorităţilor locale. După studierea amănunţită a actelor care evidenţiau situaţia familiei, reprezentanţii ASCO s-au deplasat, ieri, la locuinţa familiei. Pereţi scorojiţi, plase în loc de geamuri şi un acoperiş putred. O familie compusă din şapte membri, din care patru persoane încadrate într-un grad de handicap. Singurele venituri: indemnizaţiile care revin persoanelor cu handicap, respectiv salariul asistentului personal, care nu depăşeşte 300 RON. Aşa poate fi descrisă, în câteva cuvinte, situaţia familiei de pe str. Sofiei. "Ne descurcăm aşa cum putem. Eu am grijă de cei cinci copii şi de soţul meu care de mai bine de doi ani este paralizat. Totodată, trei dintre copii suferă de un handicap, singurele surse de venit fiind banii proveniţi din indemnizaţii. De 12 ani stăm în casa asta, care era deja în paragină când am primit-o, şi autorităţile nu ne-au ajutat cu nimic. Am făcut ceva renovări interioare, însă aici trebuie făcut ceva mai mult. Ne bucurăm totuşi că avem fântână cu apă potabilă, curent, cazan pentru încălzirea apei şi sobă. Fără ele nu ştiu ce ne-am face", ne povesteşte Margareta, mama copiilor.
Alături de nevoiaşi
Dată fiind situaţia precară în care se găseşte familia, în cursul zilei de ieri, ASCO a făcut primul pas în sprijinul familiei. Astfel, tatăl copiilor a primit un cărucior performant pentru persoane cu handicap, în timp ce membrii familiei au primit haine, încălţăminte şi produse alimentare. "Am văzut că se află în necaz. Pe cât putem vrem să-i ajutăm. Azi (n.r. - marţi), le-am oferit o parte din ceea ce le-am pregătit. Din cercetările efectuate la faţa locului, s-a constatat că locuinţa familiei trebuie reabilitată, acoperişul fiind o prioritate. Totodată, este necesar ca plasele din geamuri să fie înlocuite cu sticlă. În acest sens, am trimis Direcţiei Patrimoniu din cadrul Primăriei, în proprietatea căreia se află locuinţa, o cerere, cu precizarea că reabilitarea imobilului reprezintă o necesitate", a ţinut să precizeze Ionel Vila, director executiv ASCO. Din păcate, însă, reprezentanţii Direcţiei Patrimoniu se pare că nu sunt de aceeaşi părere: "Deocamdată nu sunt fonduri pentru investiţii de acest gen. Când vor exista, vom reabilita şi imobilul cu pricina", a ţinut să precizeze Alin Pătroi, inspector în cadrul Serviciului Comunicare, Imagine, Mass-Media. "Cât priveşte drumul de acces la locuinţă, în speţă strada Sofiei, aceasta nu este cuprinsă în planul de modernizare elaborat pentru anul 2006 şi nu va fi modernizată nici în cursul anului 2007", a mai precizat interlocutorul.
Cum rămâne, însă, cu dările locale pe care familia Koszegi trebuie să le achite în fiecare an? Or, dacă aceştia îşi pot achita obligaţiile la timp, autorităţile locale de ce nu le-ar putea răspunde cu aceeaşi monedă?
Comentarii
Nu există nici un comentariu.