După ani buni de locuit în stradă, sub cerul liber, şi după nenumărate discuţii purtate cu viceprimarul Biro Rozalia, cele 16 persoane fără adăpost care s-au aciuat pe strada William Shakespeare au acceptat propunerea de a fi cazate la Azilul de Noapte din Oradea. Viceprimarul Oradiei, Biro Rozalia, împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor (AJOFM) şi ai Fundaţiei Ecclesia Mater din Oradea au organizat, recent, o nouă întâlnire în cadrul Azilului de Noapte din Oradea, cu scopul de a observa schimbările din comportamentul persoanelor fără adăpost cazate în corturile improvizate din curtea edificiului, dar şi pentru a le oferi şansa unui loc de muncă pentru ca astfel să se bucure de un trai decent.

Mai multe instituţii publice şi private orădene şi-au adus contribuţia în restabilirea ordinii pe strada William Shakespeare, zilele trecute, fiind organizată o întâlnire în vederea identificării unor oportunităţi care să faciliteze încadrarea în muncă a persoanelor fără adăpost. "În prezent, în Azil sunt zilnic aproximativ 45 de asistaţi, iar în corturile improvizate, alţi 28. Corturile din curtea azilului vor fi aici doar până în data de 1 martie a.c. După această dată, persoanele fără adăpost care nu locuiesc pe raza urbei vor fi redirecţionate către localităţile de domiciliu, iar pentru ceilalţi vom încerca să găsim alte soluţii pentru ca aceştia să nu mai fie nevoiţi să convieţuiască sub cerul liber", a precizat Biro Rozalia, viceprimar. Dorel Drăghici, directorul AJOFM Bihor, a menţionat că există şanse ca o parte din persoanele asistate în cadrul Azilului de Noapte să fie încadrate în muncă, însă, trebuie să-şi şi păstreze acel loc de muncă. În cursul anului 2007, peste 100 de persoane aflate în situaţie de risc social au fost încadrate în muncă. Cei prezenţi la întâlnire au concluzionat că reinserţia socială a persoanelor fără adăpost trebuie să aibă o continuitate. "Pentru persoanele aflate în situaţie de risc social care vor fi încadrate în câmpul muncii vom încerca să elaborăm un plan de închiriere a unor garsoniere. Deocamdată, trebuie să îi identificăm pe cei care doresc să lucreze şi care sunt apţi în acest sens", a mai completat Dorel Drăghici, directorul AJOFM Bihor.

Tot în cursul anului trecut, a fost organizată o licitaţie pentru achiziţionarea unor containere dotate şi utilate destinate persoanelor fără adăpost. Cum acea licitaţie nu a avut niciun efect, anul acesta Fundaţia Ecclesia Mater a contactat o firmă specializată din Aleşd, de la care se aşteaptă un răspuns. Achiziţionarea unor containere dotate şi utilate ar putea costa municipalitatea câteva zeci de mii de euro.