Fundația Comunitară Oradea lansează apelul de finanțare în cadrul programului „Plantropolis”, care oferă învățătorilor și educatorilor oportunitatea de a obține finanțare pentru amenajarea de mini grădini urbane multi-rol în curtea instituțiilor în care activează.

 

Scopul programului este ambiţios şi programatic: conştientizarea de la vârste fragede a dependenţei omului de natură şi necesitatea găsirii unui echilibru între exploatarea, gestionarea şi regenerarea resurselor. Astfel, în această etapă, programul se adresează exclusiv copiilor din grădiniţe şi ciclul primar.

„Debutul va fi unul interactiv. Fiecare instituție selectată va primi din partea Fundației Comunitare Oradea jocul de societate Smart City, dezvoltat de VPK Packaging Salonta, care va facilita înţelegerea necesităţii trierii selective a deşeurilor în cât mai multe fracţii, şi apoi reciclarea lor”, anunță Maria Ursu, Grant Manager Fundația Comunitară Oradea. Potrivit acesteia, următoarea etapă va consta în implementarea efectivă a celor asimilate prin joc, adică trierea selectivă a propriilor deşeuri, utilizarea fracției biodegradabile pentru compost şi comercializarea celorlalte fracţii, banii economisiţi sau câştigaţi urmare a trierii selective urmând să fie investiţi în proiectele educaţionale ale participanţilor.

„Rezultatul: pornind de la principiile economiei circulare, cu ajutorul echipelor de voluntari şi permacultori profesionişti asiguraţi de noi, fiecare participant va fi sprijinit să amenajeze o mini grădină în regim de permacultură în bacuri înălţate; aici, va fi folosit compostul autogenerat, urmare a selectării fracţiei de deşeuri biodegradabile, iar banii obţinuţi din comercializarea celorlalte fracţii vor finanţa achiziţia de seminţe şi răsaduri. În plus de componența de educaţie financiară, copiii vor avea ocazia să studieze în mediu natural biodinamica plantelor, o parte din acestea devenind material de studiu în cadrul unor ateliere de biologie şi chimie aplicată: observaţie directă a ciclurilor de dezvoltare, analiză la microscop a ţesuturilor şi celulelor, importanţa protejării calităţii solului şi mediului în general”, mai spune reprezentanta FCO.

Cealaltă parte a plantelor va fi dusă la maturitate, legumele obţinute devenind alimente ce vor fi folosite la realizarea de salate numai bune de degustat de cei mici. Deşeurile rezultate, inclusiv după uscarea plantelor, vor fi perfecte pentru a merge la compost şi a începe o nouă viaţă.

În ce privește valoarea finanțării, trebuie spus că vor fi susținute cel puțin 15 școli și grădinițe cu granturi în valoare de maxim 9.000 de lei fiecare.

Informații suplimentare se pot afla pe pagina de Facebook a Fundației Comunitare Oradea.