De la 1 octombrie, începe vaccinarea antigripală
Milioane de oameni se îmbolnăvesc de gripă anual pe glob în anotimpul rece. Netratată, această boală poate duce la complicaţii şi chiar la deces. Medicii ne sfătuiesc să ne vaccinăm împotriva bolii, semnalând, în acelaşi timp, apariţia pe teritoriul ţării noastre, de curând, a trei tulpini de virusuri, dintre care una este absolut nouă şi împotriva căreia vaccinul antigripal ce va fi curând distribuit prin farmacii nu oferă protecţie.
În Bihor, fără H3N2!
Cu alte cuvinte, trebuie să fim foarte precauţi, întrucât nu avem imunitate împotriva noului virus. H3N2 este un virus apărut în Australia şi identificat pe teritoriul ţării noastre în cursul anului trecut, însă până acum cazurile de persoane infectate cu acest tip de virus au fost izolate. Despre situaţia îmbolnăvirilor cu gripă am interpelat-o pe dr. Zoe Bitea, director executiv adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică Bihor. "Virusurile din familia din care face parte şi H3N2 sunt antigene ale virusului gripal. Simptomatologia dată de virusurile gripale se manifestă prin febră mare, cefalee, dureri musculare, stare generală intens alterată, alte simptome care pot să apară datorită unor complicaţii. Deocamdată, la noi în judeţ nu s-a semnalat prezenţa viruslui H3N2!" Este ştiut faptul că decât să tratezi o boală mai bine o previi. Specialiştii spun că cel mai bun mod de prevenţie a gripei este vaccinarea. Vaccinul antigripal conţine viruşi inactivi care, introduşi în organism, declanşează producerea de anticorpi şi astfel se ajunge la imunitate în faţa gripei. Cu toate că niciun vaccin nu are o eficacitate de 100%, vaccinul antigripal are o rată de succes destul de mare, uneori chiar de 90% în protecţia îmbolnăvirilor cu virusul gripei.
Copiii şi bătrânii, vaccinaţi gratuit!
În urma reuniunii de la Geneva din 11- 14 februarie a.c., s-a stabilit ca în formula vaccinului antigripal pentru sezonul 2008-2009, în emisfera nordică, să fie introdus şi tipul A/Brisbane/10/2007-like (H3N2), folosit şi în emisfera sudică. "De acest vaccin, pot beneficia gratuit persoanele care fac parte din grupele cu risc înalt de complicaţii provocate de gripă şi din grupuri care pot transmite boala", a declarat dr. Zoe Bitea. Noua tulpină este inclusă în vaccinul antigripal a cărui distribuţie va începe la 1 octombrie, când trei milioane de copii şi bolnavi cronici vor fi vaccinaţi gratuit. Celelalte persoane care doresc să se vaccineze împortiva gripei îşi pot procura noul vaccin din farmacii, la preţul de 30 de lei. La persoanele vârstnice, eficacitatea vaccinului nu este la fel de mare, pentru că un organism la o vârstă mai înaintată nu poate sintetiza anticorpi la fel de bine ca unul tânăr, dar chiar şi în cazul lor vaccinul reduce riscul unei complicaţii sau al unei boli îndelungate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.