La sediul Direcției de Asistență Socială (DAS) Oradea, se desfășoară un curs de prim ajutor pentru 80 de cadre medicale școlare, asistenți medicali și doctori, aflați în subordinea instituției.

Unul dintre obiectivele principale ale DASO este perfecționarea continuă a personalului. Prin urmare, timp de două zile, miercuri, 21 februarie, și joi, 22 februarie, la sediul instituției, are loc un curs de prim ajutor pentru cele 80 de cadre medicale școlare, asistenți medicali și doctori, din cadrul Compartimentului Cabinete Medicale Școlare, din subordinea DASO.

Instruirea, susţinută de către pompierii militari - căpitan Călin Tomșe și plutonier adjutant Darius Borz, formatori în cadrul Centrului de Formare și Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență (CFPDAMU), al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” din județul Bihor, vizează exersarea și perfecționarea abilităților clinice ale personalului medical din grădinițe, școli și universitate, și constă în activități de instruire teoretice și practice.

Scopul acestui curs este de a acorda prompt și eficient primul ajutor în diverse situații specifice, unele critice, parcurgând proceduri bine stabilite, până la sosirea echipajului de intervenție SMURD. 

Obiectivele cursului sunt recunoașterea timpurie a semnelor și simptomelor care pot duce la apariția stopului cardio-respirator, solicitarea de ajutor specializat cât mai rapid și efectuarea corectă a manevrelor de resuscitare, precum și modul în care se realizează dezobstrucția căilor aeriene și suportul vital de viață. O componentă extrem de utilă și importantă a întâlnirii de joi, pe lângă toate informațiile oferite, a fost și partea practică de acordare a primului ajutor la care au participat pe rând toate cadrele medicale prezente, sub ghidarea atentă a instructorilor ISU.

„Având în vedere atribuțiile cadrelor noastre medicale privind acordarea primului ajutor în caz de urgență preșcolarilor și elevilor din cadrul unităților de învățământ, și faptul că numărul și complexitatea cazurilor care necesită acordarea primului ajutor a crescut, am considerat oportun să organizăm această sesiune de instruire, contribuind astfel la formarea continuă a cadrelor medicale școlare, lucru necesar și imperativ. Una din preocupările noastre principale este siguranța copiilor din comunitatea noastră, formarea și nivelul de pregătire al personalului nostru medical în acordarea primul ajutor calificat în patologiile întâlnite în mediul școlar putând face diferența în situații de criză. Mulţumim SMURD Bihor, pentru că ați dat curs invitației noastre și ne dorim să organizăm periodic astfel de cursuri de instruire deoarece componenta practică a manevrelor de salvare este foarte importantă și utilă!”, a declarat Anca Grama, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea.

Tehnologia avansată folosită într-un mediu realist și în cadrul unui scenariu de simulare permite cadrelor medicale să învețe, să practice și să repete procedurile ori de câte ori este necesar, în echipă sau individual, în scopul de a-și forma abilitățile și de a-și optimiza rezultatele clinice. În plus, prin simulare, cadrele medicale capătă experiență cu diferite tipuri de pacienți. Acest lucru este deosebit de important pentru formarea în ceea ce priveşte gestionarea situațiilor de urgență.