Moment de sărbătoare pentru Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, care a sărbătorit, zilele trecute, 50 de ani de la înființare. Evenimentul a fost marcat la Filarmonica de Stat din municipiu, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Manifestarea a debutat cu un film de prezentare, care a surprins istoria Centrului școlar, de la înființare până astăzi, urmat de intonarea Imnul Centenarului de către elevii școlii gazdă, în parteneriat cu elevii integrați de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, ajutați de colegii lor, coordonați de prof. de sprijin Luminița Oros și înv. Viorica Porumb. De asemenea, a fost cântat, în primă audiție, Imnul școlii, versuri: prof. educator Florin Țigan, muzica: prof. de muzică Juliana Arkosi.

Au luat, apoi, cuvântul prof. Teodora Pantazi, directoarea CSEI Nr.1 Oradea, prof. Alina Vese, inspector școlar pentru învățământul special și special integrat și Florica Gabriela Covaciu, în calitate de reprezentantă a Consiliului Județean Bihor.

În continuare, a avut loc o prezentare în power point a celor mai importante proiecte ale școlii, precum și a unui film cu mesaje de susținere și apreciere de la partenerii de proiecte din străinătate: Italia, Spania, Marea Britanie.

CSEI Nr.1 Oradea a fost prima școală din județul Bihor care a obținut titlul de „Școală Europeană”, fiind o instituție „resursă” în comunitatea profesională privind scrierea și implementarea proiectelor europene, dar și locale. Unul dintre aceste proiecte a fost coordonat de către prof. Elena Erdeli.

Fiind eveniment aniversar, din program nu puteau lipsi momentele artistice, susținute atât de elevi, cât și de profesori de la CSEI Nr. 1 Oradea. Cu acest prilej, a evoluat trupa de dans modern a școlii, formată din elevii clasei a VII-A, niște copii minunați care au descoperit că dansul poate fi o modalitate de exprimare a gândurilor și a emoțiilor specifice adolescenților. Dansând împreună, ei reușesc să elimine barierele de comunicare. Prin dans, au învățat să se accepte pe sine și pe ceilalți, stabilind relații de colaborare și întărind coeziunea de grup. Momentul artistic prezentat luni, la ceas aniversar, a fost coordonat de: prof. Mirela Herlaș, prof. Carmen Ilisie și prof. Carla Florin.

Crâmpeie din munca acestor copii minunați și a dascălilor lor au putut fi admirate și în holul de la intrare. Pe lângă cartea de onoare, în care au fost invitați să exprime câteva gânduri, cei prezenți au putut admira și numeroase expoziții: o expoziție cu imagini din activitatea școlii, o expoziție cu produse finale ale proiectelor internaționale, o expoziție cu lucrări realizate în cadrul proiectelor educative ale școlii, o expoziție cu lucrări realizate de elevii cu CES integrați în învățământul de masă și o expoziție de tablouri, semnate de un fost elev al școlii, Alexandru Murvai.

La evenimentul festiv au fost prezenți atât foști elevi ai școlii, cât și părinți ai copiilor care au studiat la CSEI Nr. 1 Oradea, în persoana Simonei Zlibuț, președinta Asociației SOS Autism Bihor, mămica Laurei, și a lui Emil Cocian, tata lui Andrei, care, ani la rând, a fost reprezentantul părinților în Consiliul de Administrație al școlii.

În cadrul serii festive au fost onorați și foștii directori și directori adjuncți, care în ultimii 50 de ani s-au aflat la conducerea Centrului școlar, primind, astfel, de la actuala conducere diplome de onoare, în semn de recunoștință pentru munca și sacrificiul acestora.

„Șezătoarea în satul meu” a adus în prim plan obiceiurile satului românesc, care au fost prezentate de copiii participanți la proiectul educativ județean „Întâlnirea cu trecutul”. Momentul artistic a fost coordonat de prof. Temena Haioș.

De asemenea, Ansamblul de dansuri populare de la CSEI Nr. 1, în parteneriat cu Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Oradea, a prezentat un dans popular din Bihor, coordonatori fiind prof. Dana Herman și coregraf Aurelia Sălăjan.

Începuturile revistei școlare „Mugurii recuperării” se pierd în negura timpului. Colectivul de cadre didactice și elevi de la CSEI nr.1 Oradea au venit în fața celor prezenți cu o ediție aniversară, reinventată, primul număr din noua serie.

În semn de respect, primul exemplar i-a fost înmânat distinsului prof. Gheorghe Maier (pensionar), care a coordonat numerele anterioare până în 2007. Recenzia revistei a fost realizată de prof. Maria Hulber de la CCD Bihor, revista fiind editată prin Editura Didactica Militans.

Tot în cadrul evenimentului, cadrele didactice de la CSEI Nr.1 Oradea au pus în scenă ,,Ora de istorie”, adaptare după ,,Un pedagod de scoala nouă” a lui I. L. Caragiale.

Evenimentul a fost prezentat de Alexandru Mihai Carțiș. La final a avut loc o tombolă cu produse donate de profesorii școlii, urmată de un concert de colinde susținut de Aurelia Sălăjan cu piticii, grupul de copii de la Palatul Copiilor, Alex Carțiș, surorile Ghib, Cătălin Bulgaru și Corul Filarmonicii de Stat Oradea.