Cine îi controlează pe controlorii OTL?
Controlorii de bilete ai Regiei de Transport OTL Bihor îşi depăşesc deseori atribuţiile legale, comiţând fapte ce pot fi încadrate în categoria celor condamnate de Codul Penal, drept abuz în serviciu, câtă vreme activitatea firmei DETECTIV se derulează fără participarea Poliţiei, jandarmeriei sau gardienilor publici.
În cazul când descoperă o persoană fără bilet, controlorii o coboară din mijlocul de transport în comun, solicitându-i prezentarea actului de identitate. Conform legii, actul de identitate se prezintă doar Poliţiei, Jandarmeriei şi gardienilor publici aflaţi în misiune. Călătorii nu au nici o obligaţie legală de-a arăta actele de identitate controlorilor de bilete, chiar dacă aceştia invocă un articol dintr-o hotărâre de consiliu local, care sancţionează "refuzul călătorului de-a se legitima". Prevederea se referă la refuzul de-a prezenta legitimaţia de călătorie, ceea ce este total diferit de prezentarea actului de identitate.
Nici o lege din România nu dă dreptul controlorilor să ceară actul de identitate al contravenienţilor, existând instituţii abilitate prin lege care au dreptul să solicite prezentarea acestui document. Atâta timp cât controalele nu sunt realizate cu instituţii legal abilitate, cei găsiţi fără bilet nu pot fi obligaţi să prezinte buletinul şi, mai ales, nu pot fi reţinuţi. În acest caz, prevederile art. 31(1) din Legea 218/2002 - Legea Poliţiei (M.O. 305/2002) precizează clar: "Numai poliţistul, în cazul nerespectării dispoziţiilor sale, este îndreptăţit să folosească forţa în legitimarea persoanei."
Mai este ştiut că reţinerea unei persoane se execută numai de cei abilitaţi să o facă (poliţie, jandarmi, instanţă). Fac aceşti controlori parte din structura celor abilitaţi? Sau au aprobarea legiuitorului prin modificarea legislaţiei în domeniu?
Dacă persoana nu are buletin sau se opune reţinerii este agresată de controlori, aceştia folosind chiar şi forţa pentru a-i reţine pe cei cărora vor să le încheie procese verbale. Vorba vine, proces verbal, aceştia neposedând asemenea formulare, ci obligându-i pe "contravenienţi" la plata unor bilete de călătorie cu suprapreţ, aceste bilete aflându-se în posesia respectivilor controlori.
Controlorii îşi justifică modul de operare cu o hotărâre de consiliu local, care stabileşte valoarea amenzilor aplicate celor care circulă fără bilet, dar procedura urmată de controlori nu are nicio bază legală.
Actuala procedură, inclusiv cea de oprire a mijlocului de transport în comun între staţii, frizează de asemena penalul, fiind practic un abuz în serviciu.
Este o practică incorect tolerată de conducerea regiei şi, mai grav, de Primărie, care se bazează pe faptul că oamenii nu îşi cunosc drepturile civile.
Sistemul legal care trebuie aplicat este similar celui în care se fac controale în trenuri. Angajaţii OTL sau ai firmei abilitate se pronunţă asupra valabilităţii legitimaţiei de călătorie, iar de identificarea contravenienţilor se ocupă organele cu atribuţii în acest sens, în niciun caz controlorii de bilete. Aceasta este procedura legală.
Neaplicarea acestui principiu conduce automat la ideea că starea actuală este indusă cu bună ştiinţă de cei care conduc destinele orădenilor. Punct.
În plus, practica acestor controlori de a refuza propria legitimare este de domeniul absurdului. Orice persoană cu atribuţii de control, pe diferite domenii, este obligată a avea asupra sa:
1. actul de identitate;
2. legitimaţia de la locul de muncă cu fotografie, vizată la zi, cu semnătura conducătorului instituţiei;
3. legitimaţia (delegaţia) de control, vizată de cei abilitaţi, cu poză.
În cazul controlorilor, legitimaţia de control ar trebui să fie obligatorie, să poarte atât viza OTL-ului, ca beneficiar, cât şi a Primăriei/CL, ca superior al acestei regii. Părerea mea.
Simpla legitimare a acestora, cu legitimaţia de la firma de pază, nu rezolvă situaţia. În plus, aspectul exterior al acestora, limbajul, starea bahică (mai ales seara) le-ar încărca prea mult nota de plată.
Sunt foarte curios cum îşi justifică această firmă la Finanţe veniturile realizate fără documente legale, în speţă procese verbale de contravenţie. O verificare ar fi mai mult decât necesară sau cel puţin o sesizare din oficiu. O face cineva?
Normal, în condiţiile date, o discuţie la nivel Primărie/C.L. - Poliţie - OTL este mai mult decât necesară şi utilă, cu participarea evidentă a OPC, cum şi normal ar fi ca acest contract de prestări servicii să fie publicat în presa centrală şi, de ce nu, afişat în mijloacele de transport în comun. Instanţa poate anula procesele verbale de amendă încheiate fără participarea poliţiei, fiind nule de drept. Cei amendaţi pot invoca acest argument în faţa instanţei pentru anularea amenzilor şi, de ce nu, pentru eventuale daune, care, normal, ar trebui cerute OTL-ului şi Primăriei, în părţi egale, ca autori morali ai acestei debandade oficializate pe plan local.
Smecheri. M-am urcat, mi-am pus valiza pe scaun , m-am cautat de bilet in geanta si cand am vrut sa compostez n-am mai putut, blocasera compostoarele , tramvaiul nu plecase din statie. Am primit amenda, am platit. Am reclamat. Si in ziua de azi ranjesc indivizii aia. Conducerea este inutila.