Dacă mai bine de un an centrele multifuncționale din cartiere, din cadrul Direcției de Asistență Socială Oradea, au fost închise, ca urmare a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS – CoV 2, redeschiderea lor a fost marcată vineri, printr-un eveniment special, care a avut loc la Centrul Multifuncțional Rogerius II.

Astfel, cu sprijinul distinsei noastre colaboratoare, d-na Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea și membru al Parlamentul Seniorilor din România, evenimentul intitulat „Și noi am fost tineri” a fost unul de excepție și a adus împreună locuitori din cartier, persoane vârstnice dar și tineri dornici să se implice și să dea o mână de ajutor.

În deschidere, directorul DAS Oradea, d-na Anca Grama și-a exprimat bucuria de a participa la eveniment: ,,Mă bucur că suntem astăzi aici și ne revedem sănătoși după un an greu pentru noi toți, să sărbătorim redeschiderea centrelor sociale din cartiere atât de așteptată de dumneavoastră. Avem nevoie să ne întâlnim, să socializăm și să desfășurăm activități care să ne ajute să fim împreună și să ne simțim activi.”

La rândul său, d-na viceprimar Arina Moș a precizat: „Salut inițiativa colegilor de la Direcția de Asistență Socială Oradea care știu cel mai bine că singurătatea pentru seniorii noștri este cel mai mare dușman, astfel încât, cu gândul la dumneavoastră, au decis redeschiderea centrelor, unde dumneavoastră sunteți obișnuiți să vă petreceți timpul împreună, să vă împărtășiți bucuriile și poate, uneori și necazurile. Doresc să vă reamintesc că suntem lângă dumneavoastră așa cum am fost întotdeauna”.

Dna Miorița Săteanu a expus într-un discurs emoționant, însemnătatea bunicilor noștri în viața de familie, precum și rolul lor în dezvoltarea societății actuale: „Cuvintele mele sunt dedicate azi, în special persoanelor vârstnice, denumite în cadrul intimității familiale ca bunici și bunicuțe. Uneori suntem admirați pentru vioiciunea și neastâmpărul nostru, alteori suntem criticați că știm prea multe și ne amestecăm în treburile importante ale tinerilor, dar întotdeauna vom fi invidiați pentru ceea ce am făcut și încă ne străduim să facem în viața care ne este încă rezervată.”

D-l psiholog Alin Crețu printr-un discurs interactiv a subliniat faptul că nimeni nu este cu adevărat singur, decât dacă își dorește în mod expres asta și faptul că vârsta a treia ne permite să trăim altfel de experiențe, la care nu ne-am fi gândit niciodată. Oamenii sunt așa cum gândesc, pot fi tineri în vârstă și viceversa.

A urmat un moment artistic, cu recitaluri de poezii din volumele proprii, susținute de către d-l Horgoș Aurel, d-l Hetes Pascu, d-l Fluieraș Ioan și d-nele Maria Elvira Vancea, Ioana Precup, Leontina Costruț, Maria Matei, Ica Octavia Vesa, Rodica Denut și Doina Iliescu.

La finalul evenimentului participanților li s-au înmânat diplome de participare și doamnelor prezente la eveniment câte un buchet de flori pentru a marca acest moment de bucurie.

În prezent sunt deschise trei centre multifuncționale, Rogerius II, Nufărul și Ioșia, care vă așteaptă să vă bucurați de activitățile organizate aici care răspund nevoilor de cunoaștere a tuturor membrilor comunității noastre. Centrele multifuncționale din Oradea sunt deschise pentru dumneavoastră, bunici, părinți, tineri, copii și persoane cu dizabilități deopotrivă, să socializați și să petreceți timp de calitate împreună.

C. G.