Pe toată perioada stării de urgență, Casa Județeană de Pensii Bihor își va desfăşura activitatea de relații cu publicul numai prin intermediul e-mailului și al telefonului.

Printr-un comunicat de presă trimis vineri, 27 martie, Casa Județeană de Pensii Bihor anunţă măsurile implementate de instituție, în contextul instituirii stării de urgență.

„Având în vedere Hotărârea Guvernului nr 81/2020, privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, precum și art 2 și art.3 din Ordonanța Militară nr. 3/24.03.2020, aducem la cunoștinta tuturor că, pe toată durata stării de urgență, Casa Județeană de Pensii Bihor își va organiza și desfășura, în mod obligatoriu, activitatea de relații cu publicul doar prin intermediul e-mailului și al telefonului”, se menționează, încă de la început, în comunicatul de presă, semnat de Maria Andaluzia Coraș, directorul executiv al CJP Bihor, și de Ioana Matei, purtătorul de cuvânt al instituției.

În contextul prevenirii răspândirii virusului Covid-19 și a instituirii stării de urgență, CJP Bihor a luat o serie de măsuri: activitatea de audiențe a fost suspendată, iar în intervalul programului de lucru, respective de luni până joi, între orele 8.00-16.30, și vineri, între orele 8.00-14.00, informațiile solicitate de petiționari vor fi comunicate telefonic. Referitor la procedura de lucru pentru înregistrarea cererilor, trebuie menționat că, începând cu data de 18 martie 2020, pe toată durata decretării stării de urgență, operațiunea de înregistrare a cererilor de deschidere a drepturilor de pensie națională precum și a recalculărilor se va realiza telefonic, la numerele de telefon 0259/430.728 şi 0259/442.658, sau prin e-mail, comunicarea numărului de înregistrare a cererii se va transmite telefonic/e-mail. Ulterior, persoanele în cauză vor fi contactate telefonic/e-mail pentru a se prezenta cu documentația în original (carnetul de muncă, adeverințele privind sporurile cu caracter permanent și condițiile superioare de muncă, precum și alte documente prevăzute de normele de aplicare a legii) și în copie (acte de stare civilă, carnet de muncă, livret militar - după caz, diploma de absolvire a facultății/ adeverința din care reiese frecvența la zi a cursurilor etc.) necesară stabilirii drepturilor de pensie, care va fi depusă în plic sigilat la sediul instituției.

“Pentru copiii care beneficiază de pensie de urmaș care împlinesc vârsta de 16 ani și care nu pot face dovada continuării studiilor din cauza suspendării cursurilor școlare, plata pensiei de urmaș va continua fără a fi necesară prezentarea acestei dovezi, urmând ca adeverința doveditoare să fie prezentată în termen de 30 de zile de la data expirării stării de urgență, serviciile de programare telefonică și online se suspendă pe perioada instituirii stării de urgență”, se menţionează în document.

În ceea ce privește ajutoarele de deces, procedura de lucru rămâne neschimbată, în sensul că documentele necesare pentru plata acestora se vor depune la sediul instituției, banii urmând a fi ridicați de la casierie. Ajutoarele de înmormântare care vor fi depuse la Casa Locală de Pensii Beiuș vor fi achitate prin mandat poștal.

 

Expertiza medicală

Cererile de expertizare în vederea încadrării în grad de invaliditate împreună cu documentele medicale se depun în plic sigilat la sediul instituției sau pot fi transmise prin intermediul serviciilor poștale sau electronice. Modelul de cerere este disponibil pe site-ul instituţiei - www.cjpensiibihor.ro, secțiunea formulare tip, categoria - expertiză medicală, cu precizarea obligatorie a numărului de telefon pentru a fi contactați ulterior.

“Expertizarea medicală se va fundamenta strict pe documentele transmise și nu presupune prezența fizică a solicitantului în cabinetul de expertiză medicală. Cele două decizii medicale care trebuie înmânate solicitantului vor fi transmise prin poștă cu confirmare de primire. Activitatea de revizuire medicală se suspendă începând cu data de 16 martie 2020. Plata drepturilor de pensie va fi continuată în toată perioada în care revizuirea medicală este suspendată”, se precizează în documentul transmis.

În ceea ce privește certificatele de concediu medical, care cuprind a-91-a zi sau depășesc 183 de zile, acordate în perioada stării de urgență, acestea se eliberează și se decontează fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

 

Bilete de tratament balnear

Casa Judeţeană de Pensii Bihor anunţă că activitatea de eliberare a biletelor de tratament balnear se suspendă pe toată perioada instituirii stării de urgență şi că biletele eliberate vor fi anulate, urmând ca beneficiarilor să li se restituie integral contribuția, la cerere. Ulterior reluării activității, aceste persoane vor putea  solicita un nou bilet de tratament pentru anul în curs.

“În ceea ce privește zilele neefectuate, beneficiarii vor putea solicita restituirea contribuției, proporțional cu numărul zilelor neefectuate.   

Restituirea contravalorii biletelor de tratament se face în baza cererii care poate fi descărcată de pe site-ul instituției (categoria bilete de tratament balnear), a adeverinței eliberată de operatorul turistic în cazul în care au fost cazaţi, orice extras de cont bancar în care se poate efectua restituirea, biletul de tratament în original, după caz.

Cererea completată și semnată, împreună cu documentele necesare restituirii, se vor transmite prin e-mail sau prin poștă, urmând ca persoanele în cauză să fie contactate telefonic”, se menţionează în comunicat.

 

Evidenţă contribuabili

Potrivit documentului, plata contribuției de asigurări sociale pentru persoanele care au încheiat contract de asigurare socială în baza Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările și completările ulterioare se va efectua prin virament bancar în contul IBAN RO69TREZ07622210304XXXXX, cod fiscal:13589510, beneficiar Casa Județeană de Pensii Bihor, cu precizarea datelor de identificare ale plătitorului: nume, prenume, CNP sau prin mandat poștal, se vor preciza datele de identificare ale plătitorului: nume, prenume, CNP.

Pentru încheierea de noi contracte de asigurare socială, persoanele interesate vor transmite pe poșta electronică la adresele mail@cjpensiibihor.ro, stagii.bihor@cnpp.ro formularul tip contract de asigurare socială completat și semnat (descărcat de pe site-ul instituției www.cjpensiibihor.ro la secțiunea formulare tip - categoria Evidență Contribuabili), însoțită de copia actului de identitate.

Rezilierea contractelor de asigurare socială se efectuează pentru neplata contribuției de asigurări sociale pe o perioadă de cel mult şase luni, după o notificare prealabilă sau la cererea asiguratului, situație în care se va transmite copia actului de identitate pe adresele de e-mail mai sus menționate.

Eliberarea stagiului de cotizare se va face prin solicitare formulată pe e-mail sau transmisă prin poștă, care va fi însoțită obligatoriu de copia actului de identitate. Cererea (disponibilă pe site la secțiunea Evidență Contribuabili) de eliberare a documentului – Notificarea calităţii de neasigurat în sistemul de securitate socială din România va fi transmisă pe e-mail, însoțită de copia actului de identitate.

Coordonatele de contact ale instituției sunt următoarele: Adresa poștală - Casa Județeană de Pensii Bihor, str. Dunărea nr. 6, Oradea, Jud BIHOR, cod poștal 410027; telefon 0259/433.431, fax: 0259/437.662; adresa de poștă electronică mail@cjpensiibihor.ro, stabii.bihor@cnpp.ro (pentru evidența contribuabili)

Casa Locală de Pensii Beiuş: Str. Samuil Vulcan nr 16, cod poștal 415200, nr telefon/fax- 0259/321.152; email: mailbeius@cjpensiibihor.ro, www.cjpensiibihor.ro