Pentru prima oară, în Oradea, s-a desfășurat un curs gratuit pentru toți cei interesați de terapia asistată de câine, în cadrul proiectului „Câinele de terapie - sprijin în educație”.

Coordonatorul proiectului este Eva Zita Balogh, psiholog și terapeut în terapia asistată de câini, din cadrul Asociației pentru copii și tineri cu dizabilități Bonitas.

„Scopul instruirii este de a forma specialiști, care pot utiliza eficient terapia canină ca metodă suplimentară, în conformitate cu calificările lor de bază în activitățile pedagogice, psihopedagogice, în cooperare cu diverși specialiști (medic, psiholog, asistent social, profesor)”, spune Eva Zita Balogh, psiholog și terapeut în terapia asistată de câini.

Potrivit acesteia, în cadrul orelor de instruire, participanții învață pașii metodologici necesari pentru integrarea activității câinelui de terapie, dar și despre grupurile de sarcini speciale pe care le pot aplica în domeniul corespunzător calificărilor lor de bază.

„Pe lângă pregătirea teoretică, formarea este completată de sesiuni demonstrative, cu participarea profesioniștilor experimentați, instruiți și calificați, și a câinilor lor de terapie. Pregătirea include și întâlniri cu traineri specializați în instructajul câinilor de terapie, care să ajute la consolidarea informațiilor”, menționează interlocutoarea noastră.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social şi cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituţiilor non-administrative şi grupurilor informale/ de iniţiativă.

„Folosirea câinilor în școli poate avea multe efecte pozitive. Cercetările dovedesc că cei mici sunt mai înclinați să meargă la cursuri, iar performanța lor se poate îmbunătăți dacă este prezent și un câine de terapie. De asemenea, își pot extinde cunoștințele despre animale și pot învăța să își asume responsabilitatea. În plus, încrederea lor în sine poate crește și pot fi mult mai determinați în acțiunile lor”, a precizat Olah Andrea, președinta asociației.