Acțiuni preventive, cafeneaua prevenirii, expoziții de desene cu mesaj preventiv, ateliere de informare, jocuri, concursuri și alte surprize au fost pregătite de polițiștii bihoreni pentru cei mici și cei mari, în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”.

 

În perioada 22 – 26 mai, la nivel naţional se desfăşoară „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, eveniment prin care se urmăreşte sensibilizarea cetățenilor cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, a unei conduite antivictimale şi antiinfracţionale. Inițiativa implică organizarea unei suite de activități informativ–preventive în spațiul public. Polițiștii au propus publicului larg o gamă variată de teme preventive, care au fost transmise prin mijloace și metode interactive. În perioada menţionată, prin colaborarea dintre poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea, polițiștii rutieri și de ordine publică și polițiști din cadrul Serviciului Județean al Poliție Transporturi Bihor, la nivelul întregului judeţ s-au desfăşurate activităţi structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică. Activitățile desfășurate de polițiștii bihoreni sunt organizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Şincai” Oradea, Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor, Fundația Lampas și Orășelul Copiilor din municipiul Oradea.

Debutul Săptămânii Prevenirii Criminalității a avut loc duminică, 21 mai, în intervalul orar 10.00 - 12.00, în Orăşelul Copiilor din Oradea, unde, sub sloganul „ABC-ul educației pentru cei mici”, poliţiştii au organizat două ateliere de informare privind siguranța copiilor pe stradă, acasă și la școală. Totodată, poliţiştii au prezentat laboratorul de siguranță rutieră, i-au angrenat pe copii într-o serie de concursuri atractive, precum „Desenăm, ne jucăm, reguli noi învăţăm!”, concurs de desene pe asfalt, destinat copiilor cu vârste între 5 și 10 ani, în cadrul căruia participanții au ilustrat, cu creta pe asfalt, noțiuni dobândite de circulație rutieră. De asemenea, au fost proiectate filme educativ–preventive.

Azi, 22 mai, vor avea loc activităţi preventive dedicate siguranței copiilor; marți, 23 mai - activităţi preventive în vederea creşterii gradului de siguranţă în mediul on-line; miercuri, 24 mai - activități preventive dedicate prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului; joi, 25 mai - activități preventive dedicate prevenirii victimizării și disparițiilor de minori; vineri, 26 mai - activități pentru prevenirea violenței domestice.